fbpx Från låtidé till Spotifylista – och vad händer sen? - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Från låtidé till Spotifylista – och vad händer sen?

– Navigering genom den föränderliga musikbranschens landskap och strävan efter framgång med en musikutgivningProducerat av Kulturakademin i samarbete med Musikcentrum Väst med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland

Beskrivning

Varmt välkommen till en samtalsträff hos Musikcentrum Väst i Musikens Hus i Majorna med temat ”Från låtidé till Spotifylista – och vad händer sen?". Tillsammans kommer vi att utforska och diskutera de olika stegen kopplade till en musikutgivning och vilka utmaningar och överväganden som dyker upp i samband med detta. Detta sker i grupp med max 11 deltagare och två inspiratörer, Gillis Bengtsson (Swingkids) och Felisia Westberg (Basisten, låtskrivaren och multiinstrumentalisten) samt moderator Terese Lien Evenstad från Musikcentrum Väst. Samtalet kommer att ledas delvis av deltagarnas frågor och tankar samt de teman som vi kommer att beröra under denna träff:

  • Förberedelse och planering
  • Marknadsföring och distribution
  • Strategier för lansering och framtiden
  • Anpassning till förändringar i musikbranschen
  • Dialog och relation till fans/lyssnare/följare
  • Erfarenheter och lärdomar

Syfte och Mål

Syftet med träffen är att erbjuda en trygg och öppen miljö där alla deltagare ges möjlighet att dela erfarenheter, utforska idéer och reflektera över de utmaningar och dilemman som frilansande musiker ofta ställs inför, särskilt när det handlar om att ge ut musik. Målet är att alla deltagare ska lämna träffen med nya perspektiv, känna sig inspirerade och ha nya verktyg att använda i sitt arbete.

Tider

  • Get in (registrering): 08:45 - 09:00
  • Samtal med inspiratörer: 09:00-12:00
  • Gemensam lunch på Hängmattan: 12:00-13:00

Målgrupp

Yrkesverksamma musiker och artister som söker verktyg och perspektiv för att navigera genom olika steg i musikutgivningsprocessen och hantera utmaningar som kan uppstå längs vägen.

Frågor om kursen?

Varmt välkommen att kontakta Erik Bergstrand, erik@kulturakademin.com.

Inspiratörer

Swingkids: Gillis Bengtsson

Gillis Bengtsson är grundaren bakom skivbolaget SwingKids och en centralfigur in den svenska (reggae)musikscenen., SwingKidsett oberoende musikföretag som agerar som bokare, skivbolag, digital distributör, konsertarrangör och turnéproducent. Hans expertis sträcker sig även till att organisera streetpromotion i Göteborg. Utöver sina musikaliska bedrifter är Gillis också reggae-DJ och en uppskattad föreläsare. Dessutom är han en skicklig skärmflygpilot och en eftertraktad projektledare. Sedan grundandet av SwingKids år 1998 har Gillis varit en centralfigur inom den svenska musikscenen.

https://swingkids.se

Artist: Felisia Westberg

Basisten, låtskrivaren och multiinstrumentalisten Felisia Westberg visar upp en sprakande bredd av influenser i sin musik. Hon tar avstamp i jazzen, vilket vi kan höra på hennes första album Magic We Make (2020), men har på sin senaste platta “Himlavandrare” (2022) orienterat sig mer mot popen. Med innerlig närvaro som får oss att lyssna inåt, bär hon fram trösterika budskap om närvaro och hopp och kraften i att tro på något. Musiken rör sig mellan indiepop, sing and songwriter och symfonisk rock som vävs samman av Westbergs egendomliga harmonier och själfulla röst. Tankarna går till 70-talet, och man kan ana influenser från Joni Mitchell, Led Zeppelin, King Crimson, Björk och Radiohead.

Hon är flitigt anlitad på den svenska musikscenen och vi har hört henne med Ane Brun, Sara Parkman, Rebecka Törnqvist, Dina Ögon, Ale Möller och Iiris Viljanen, bara för att nämna några, främst som basist men även på flöjt, cello, gitarr och klaviatur.

“Basisten Felisia Westberg kom in i mitt liv 2019 och knockade mig med sitt sväng och sin musikalitet. Sedan dess har hon varit med i mitt band. På sin fullängdare “Himlavandrare” sjunger hon sina finurliga och personliga texter på gävlemål, med självklar och närvarande röst. Jag fick nyss veta att hon är ett stort fan av gruppen Radiohead och jag tycker att jag kan höra det på något sätt i tonspråket och melodierna.”

– Ane Brun, [krönika i Dagens Nyheter]

https://felisiawestberg.se/cms/

Moderator

Terese Lien Evenstad (Musikcentrum Väst)

Terese Lien Evenstad är violinist och kompositör inom jazz och improvisation. Utöver sin roll som projektledare på Musikcentrum Väst är hon också bandledare samt medverkar i flera grupper. Hon har stor erfarenhet av att boka spelningar och turnéer, både nationellt och internationellt, samt att driva och genomföra olika projekt. Terese blev nominerad till Manifestgalan 2024 i kategorin “Årets Jazz” för sitt album "Movement" och har turnérat i bland annat Tyskland, Indien, Italien och Schweiz.

Dela:
Skriv ut
Datum
27 aug 2024
Tid

Registrering: 
08:45 - 09:00

Samtal med inspiratörer:
09:00 - 12:00

Kostnadsfri gemensam lunch:
12:00 - 13:00

Aktivitet
Samtal
Inspiratörer
Gillis Bengtsson, Felisia Westberg
Moderator
Terese Lien Evenstad (Musikcentrum Väst)
Målgrupp
Yrkesverksamma musiker och artister
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Språk
Svenska
Antal platser
11 st
Plats
Musikens Hus / Musikcentrum Väst
Djurgårdsgatan 13
414 62 Göteborg
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
18 aug 2024

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Logga in för att ansöka

För att ansöka till den här aktiviteten behöver du ha en profil på Kulturakademin.

Logga in

Skapa en profil

Skapa profil/konto