fbpx Workshop i Chubbuck-tekniken - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Workshop i Chubbuck-teknikenKulturakademin i samarbete med TeaterAlliansen

Kursbeskrivning

Chubbuck-tekniken är ett 12-stegssystem som bygger på Stanislavskij samt psykologi och antropologi. Tekniken skapar ett modernt skådespelaruttryck som passar speciellt bra för film och tv. Tekniken är utvecklad av skådespelar-coachen Ivana Chubbuck, som har skrivit boken "The Power of the Actor".

Syftet med kursen är att under tre dagar arbeta enligt Chubbuck-tekniken med en scen från en film, tv-serie eller teaterpjäs tillsammans med en scenpartner. Deltagarna studerar in scenen och läser manus och/eller ser film/tv-serie innan kursstarten enligt instruktioner som ni får av kursledaren två veckor innan kursen startar. Arbetet är fokuserat på en enda scen för varje deltagare. Kursledaren väljer scenerna och scenparen för att belysa olika delar av Chubbuck-tekniken. Målet är att du ska få en grundlig introduktion till Chubbuck-teknikens universum.

Att arbeta med Chubbuck-tekniken innebär att göra ett rollarbete på en djupt personlig nivå. Arbetet är såväl analytiskt som emotionellt, fysiskt och intuitivt. Tekniken innehåller också verktyg för att gestalta starka känslor som till exempel rädsla, sorg och förälskelse samt metoder för att gestalta förälder, barn, syskon eller barndomskamrater. Du kan läsa mer om Chubbuck-tekniken här: www.ivanachubbuck.com


Som förberedelse till kursen ska du läsa första delen av "The Power of the Actor" (om ”De 12 stegen”).


Kursupplägg

Dag 1
Varje par gör sin scen i masterclass-form, sedan går vi igenom den och gör den speciella analysen som hör Chubbuck-tekniken till för att hitta den personliga kopplingen till det som sker i scenen. (Steg 1-5 av ”De 12 stegen”)

Dag 2
Vi fortsätter arbetet med scenen. Den här dagen lägger vi fokus på vad du gör i scenen och mötet med den andra skådespelaren. Vi arbetar med att hitta ”the game” – den lek eller det spel som varje scen är, samt vad som triggar dig att börja en scen. (Steg 6-10 av ”De 12 stegen”)

Dag 3
Denna dag handlar om att släppa allt förarbete för att kunna vara närvarande i ögonblicket. Vi går igenom metoder för att ”komma ut ur huvudet” och bli en levande människa på scen eller framför kameran. Vi går också igenom verktyg för att gestalta t.ex. kärleksförhållande, föräldrar-barnrelation, vänskapsrelation etc.  Dagen avslutas med en frågestund. (Steg 11-12 av ”De 12 stegen”)


Räkna med förarbete inför kursen samt en del eget arbete på kvällarna 8 och 9 december.

Kursledare

Elisabet Sevholt

Elisabet Sevholt arbetar som coach för skådespelare, sångare, regissörer och manusförfattare. Hon håller kurser och workshops i Skandinavien och Europa och har coachat många skådespelare för både svenska och internationella tv-serier. Hon har också undervisat vid teaterskolor som The Oxford School of Drama och Lee Strasberg Theatre Institute samt regisserat mer än 30 föreställningar för teaterscener i Sverige och England.
2008 blev Elisabet officiellt ackrediterad lärare i Chubbuck-tekniken av Ivana Chubbuck. 
Läs mer på www.elisabetsevholt.com

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
08 dec 2021
Till:
10 dec 2021
Tid

Kl. 9.00-16.00

Aktivitet
Kurs/workshop
Kursledare
Elisabet Sevholt
Målgrupp
Professionella skådespelare
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Till ansökan ska CV bifogas samt en motivering till varför just du vill gå. Motiveringen kan vara avgörande vid uttagningen. Urvalet sker efter sista ansökningsdag.
Språk
Svenska
Antal platser
10 st
Plats
Esperantoscenen (gamla Teater UNO)
Esperantoplatsen 7
411 19 Göteborg
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
16 nov 2021

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Regionutvecklingsnämnden i Västra Götaland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.