fbpx SLUMBERLAND – virtuell scenkonst av Bombina Bombast - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

SLUMBERLAND – virtuell scenkonst av Bombina Bombast

– för producenter och kreatörer inom scenkonstKulturakademin i samarbete med Gothenburg Film Studios med stöd av Kulturrådet, Västra Götalandsregionen och Region Halland

Beskrivning

Varmt välkommen till en visning av Bombina Bombasts virtuella scenkonstverk SLUMBERLAND med efterföljande masterclass.


Nu har du möjlighet att vara med och få uppleva en visning av ett virtuellt scenkonstverk med ett multi-user perspektiv. Visningen äger rum i Gothenburg Film Studios största studio på 900 kvm. Detta är en unik chans att kompetensutveckla dig kring platsbaserad multi-user VR genom en masterclass och en case-study, förankrad i Bombina Bombasts SLUMBERLAND.

Om VR-verket

SLUMBERLAND är en VR-föreställning som reser bortom vårt kosmos, till en plats för kollektiv vila och reflektion. Härifrån får du som publik ta del av berättelser från jordens sömnlösa ungdomar, allt medan du får besöka och vandra genom främlingars sovrum, fånga fallande stjärnor som bär på små berättelser och framförallt utforska nya dimensioner av empati som kan uppstå bortom det fysiska rummets dynamik. Föreställningen är totalt cirka 60 minuter lång, varav 35 minuter spenderas i den virtuella världen och resterande tid går till onboarding och offboarding till och från VR. 


Om masterclassen

Efter visningen är du välkommen till en djupdykning i den interaktiva VR-föreställningen SLUMBERLAND. I samarbete med Bombina Bombast och Gothenburg Film Studios presenterar vi en exklusiv masterclass där vi utforskar den platsbaserade virtuella scenkonsten både från ett skapande-, produktions- och distributionsperspektiv. De flesta som tänker på VR associerar formatet med 360-film eller singulära spelupplevelser, bundet till en begränsad yta. Men vad kan uppstå när formatet får visas i större lokaler och hur kan en tänka för att skapa kollektiva upplevelser?

Genom denna case-study utforskar vi mötet mellan det fysiska och det virtuella - hur scenografi och platsbaserad rekvisita kan stärka XR-verk, potentialen i kollektiva visningar - både distributionsmässigt och innehållsmässigt - samt behovet av att tänka sektoröverskridande med kompetens från både spel, teater, performance, film och andra audiovisuella kulturyttringar. Vi hoppas att du tar denna chans att vidga dina vyer kring framtidens virtuella scenkonst.


Om Bombina Bombast

Bombina Bombast är ett turnerande scenkonstkompani med bas i Malmö, under konstnärlig ledning av Emma Bexell. Sedan starten 2011 har kompaniet skapat över 60 originalverk för scen och film, karaktäriserade av mötet mellan scenkonst och innovativa teknologier. Bombina Bombast har presenterats på teaterfestivaler i Europa, USA och Asien samt filmfestivaler som Cannes och Sundance. 2019 blev de mottagare av Thaliapriset för föreställningen Ögonvittnen på Unga Malmö Stadsteater.


Viktigt att veta!

  • OBS! Mycket begränsat antal platser - endast 10 st!
  • Följande tider gäller:
    Kl. 13.00-14.00: Visning av VR-verket SLUMBERLAND
    Kl. 14.00-14.15: Paus
    Kl. 14.15-15.45: Masterclass med Emma Bexell, Bombina Bombast
  • Om du blir antagen, kom i god tid!
  • VR-glasögon tillhandahålles på plats


Frågor?

Varmt välkommen att kontakta Sassa Wickman, sassa@kulturakademin.com.


Fakta:

XR = Extended Reality (utvidgad verklighet). En paraplyterm där VR (virtuell verklighet), AR (förstärkt verklighet) och MR (blandad verklighet) ingår.

VR = Virtual Reality/Virtuell verklighet. Med hjälp av ett headset/speciella glasögon, hörlurar och handkontroller kan du gå in i en virtuell/simulerad värld som du kan interagera med. Målet med tekniken är just att förvandla det virtuella/simulerade till verklighet. Används oftast för spel men VR kan också användas för att skapa konst, ha sociala interaktioner och kan till och med användas som ett fitnessverktyg. VR används också som ett verktyg för utbildning i säkerhet inom flera industrier och verksamheter, t.ex. gruvindustrin, vård och omsorg m.fl. 

Immersiv upplevelse = Upplevelse som är omslutande, fängslande, engagerande och fördjupad. VR-upplevelser beskrivs ofta som immersiva på grund av att kombinationen av headset, hörlurar och handkontroller skapar en miljö där upplevelser förstärks.

360cam/360-kamera = 360 betyder att kameran spelar in 360 grader, det vill säga allt som händer runt kameran och i alla riktningar, inklusive ovan och nedanför kameran. Tänk dig att filmen är ett ihåligt klot och att du står i mitten av det.

Medverkande

Emma Bexell

Emma Bexell är en av grundarna av Bombina Bombast och konstnärlig ledare sedan 2011. Hennes praktik som dramaturg, regissör och författare kretsar kring hur vår bild av verkligheten präglas av framväxande teknologier och hur vi kan använda dem för att konstnärligt och politiskt konstruera nya världar genom dem.  Hon har gästundervisat vid bl.a. Den Danske Scenkunstskole, Stockholm konstnärliga högskola och Teaterhögskolan i Malmö. Hon har en MA från den senare.

Dela:
Skriv ut
Datum
31 maj 2024
Tid

Kl. 13.00-14.00: Visning av VR-verket SLUMBERLAND
Kl. 14.00-14.15: Paus
Kl. 14.15-15.45: Masterclass med Emma Bexell, Bombina Bombast

Aktivitet
Masterclass
Medverkande
Emma Bexell
Målgrupp
Professionellt verksamma producenter och kreatörer inom scenkonst
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
VR-glasögon tillhandahålles på plats
Språk
Svenska
Antal platser
10 st
Plats
Gothenburg Film Studios, Studio 1 & 3
Polstjärnegatan 10
417 52 Göteborg
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
23 maj 2024

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.