fbpx Sånggestaltning för dansare och skådespelare - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Sånggestaltning för dansare och skådespelareKulturakademin i samarbete med Dansalliansen och TeaterAlliansen

Omdöme från tidigare deltagare:
"Kursledaren är en mycket pedagogiskt kunnig person, som med sin varma nyfikenhet på var och en av oss deltagare - i just den utveckling vi befinner oss - fångar upp och leder oss vidare. Kursledaren hade en mycket fin förmåga att få oss trygga i gruppen."


Kursbeskrivning

Syftet med kursen är att du som professionell dansare eller skådespelare ska få syn på din egen sånggestaltningsförmåga. Målet är att få en fördjupad förståelse för vad begreppet kan betyda för framtida sceniska utmaningar - och att sång är så mycket mer än vackra toner.

Du bör i din ansökan berätta om din sång- och sånggestaltningserfarenhet på max en halv A4. Detta för att du ska hamna i en grupp med deltagare med liknande förförståelse som du själv. Det är viktigt att påpeka att du inte behöver tro att du kan sjunga. Det som krävs är nyfikenhet och en vilja till utmaning och utveckling.

Kursupplägg

I kursen ingår att titta på några korta förinspelade filmer med Pia.

Tre tillfällen via Zoom. Mellan Zoom-träffarna övning och reflektion hemma.

Du behöver förbereda 1-3 sånger du skulle vilja arbeta med. Du bör kunna både melodi och text.

Zoom-tillfälle 1: Två timmar i en grupp om 4 personer plus Pia. Presentation, andnings- och röstövningar, låtval samt genomgång av skriften ”Den mänskliga rösten”.
Tid: 8 (4 deltagare) och 9 (4 deltagare) april kl. 10.30-12.30

Zoom-tillfälle 2:  Enskilt möte (fysiskt) i studio med pianist i en timme. 20 minuters övning med pianist, 20 minuters lektion med Pia via Zoom, 20 min inspelning av sången. Du kommer få en Dropbox-länk dit inspelningen skickas för att Pia ska kunna lyssna. 
4 deltagare får möjlighet till pianist i Stockholm, 4 deltagare får möjlighet till pianist i Göteborg.
Möte med pianist i Stockholm: 12 april kl. 13.15-16.00 samt 13 april kl. 13.15-16.00. Plats meddelas senare.
Möte med pianist i Göteborg: 13 april kl. 10.30-13.00 samt 16 april kl. 10.30-13.00. Plats meddelas senare.

Zoom-tillfälle 3:  Gruppen från första träffen plus Pia. Vid detta tillfälle får du feedback på inspelningen. Diskussion kring sånggestaltningsbegreppet utifrån ”Den mänskliga rösten” samt egna erfarenheter.
Tid: 27 (4 deltagare) och 28 (4 deltagare) april kl. 10.30-12.30

 

 

Kursledare

Pia Olby

Pia Olby är sångare, musiker och pedagog sedan slutet av 1970-talet. Hon undervisar blivande skådespelare i ämnet sånggestaltning på Stockholms Dramatiska Högskola, där hon har ett lektorat i Sånggestaltning. Genom åren har hon också lett oräkneliga kurser i improvisation och sånggestaltning både i Sverige och internationellt samt frilansat som sångcoach på teatrar över hela Sverige.

Som sångare har Pia mest verkat inom musikgenrer där improvisation ingår som ett huvudsakligt begrepp såsom jazz och fri improvisation och hela tiden tillsammans med textbaserad musik som litterär visa, cabaret. Som sjungande skådespelare har Pia medverkat i ett flertal uppsättningar på 1980- och 90-talen.
Pias pedagogiska grundsyn baseras på en djup och äkta respekt för att människor är olika och att alla är bra på något och att pedagogens huvudsakliga uppgift är att hjälpa kursdeltagaren att se sina styrkor och via dem utmana sina svårigheter och därmed finna ett mänskligt och kunskapsmässigt växande.

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
08 apr 2021
Till:
28 apr 2021
Tid

8 (4 deltagare) och 9 (4 deltagare) april kl. 10.30-12.30

Möte med pianist i Stockholm: 12 april kl. 13.15-16.00 samt 13 april kl. 13.15-16.00. Plats meddelas senare.
Möte med pianist i Göteborg: 13 april kl. 10.30-13.00 samt 16 april kl. 10.30-13.00. Plats meddelas senare.

27 (4 deltagare) och 28 (4 deltagare) april kl. 10.30-12.30

 

 

Aktivitet
Webbkurs
Kursledare
Pia Olby
Målgrupp
Professionella dansare och skådespelare som är nyfikna på sånggestaltning och vill utveckla och utmana sig själva och sin sånggestaltningsförmåga samt fördjupa sin förståelse för begreppet.
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Språk
Svenska
Antal platser
8 st
Plats
Online

Ansök senast
18 mar 2021

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.