fbpx Idrottspsykologi för scenkonstnärer - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Idrottspsykologi för scenkonstnärer

- konkreta verktyg för att prestera på och utanför scenenKursen är producerad av Kulturakademin med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland

Kursbeskrivning

Tekniker från idrottspsykologi kan vara mycket användbara även för dig som scenkonstnär som vill förbättra din prestation. Genom att fokusera på koncentration, hantering av stress och ångest och att utveckla en stark mental inställning, kan du förbättra din prestation och nå dina mål.

Den här kursen riktar sig till dig som vill ha redskap för att vara bäst när det gäller och känna dig rustad för att hantera situationer då du måste prestera. Kursen har sin grund i tredje vågens KBT som kallas för Acceptance and Commitment Therapy (ACT), som både herr- och damlandslaget i fotboll använder sig av. Du som kursdeltagare kommer få hemuppgifter mellan kurstillfällena och bör vara beredd på att göra en förändring i livet och i situationer där du ska prestera. Kursen kommer öka din kompetens inom ämnet idrottspsykologi samt ge dig verktyg som du direkt kan använda i ditt arbete.

Du får

 • Konkreta psykologiska verktyg

 • Ökad förståelse för psykologiska processer

 • Förutsättningar för att vara bättre rustad i livet och i ditt arbete som scenkonstnär

Syftet med kursen är att lära dig psykologiska processer för att hantera livet och ditt arbete på scenen. Målet för kursen är att du som deltagare ska ha psykologiska verktyg som du kan använda i din framtida karriär. 

Kursupplägg

 • Del 1: Måndag 9 oktober kl. 13.00-15.00
  Du lär dig om grundläggande psykologiska processer. Du får en grund att stå på för att känna dig så balanserad som möjligt och få syn på vad du tycker är viktigt i livet - för att sedan kunna prestera när du behöver det. Hemuppgift till nästa gång.

 • Del 2: Måndag 16 oktober kl. 13.00-15.00
  Hur ser ditt liv ut, utifrån det du tycker är viktigt? Hur kan du förhålla dig och hantera de tankar och känslor som uppstår i situationer där du ska prestera? Hemuppgift till nästa gång.

 • Del 3: Måndag 23 oktober kl. 13.00-15.00
  Hur påverkas du av andra i situationer där du ska prestera och vad behöver du för verktyg när du hamnar under press? Hur kan du göra för att öka balansen, som möjliggör att du kan prestera ditt bästa när det väl gäller? Hur kan du följa upp din process och skapa en riktning i livet som passar dig? 

Viktigt att veta!

 • Observera att kursen är fysisk i Göteborg 9, 16 och 23 oktober kl. 13.00-15.00.

 • Det är bra om du tar med dig papper och penna till kurstillfällena.

Frågor om kursen?

Varmt välkommen att kontakta Sassa Wickman, sassa@kulturakademin.com.

 

Fakta idrottspsykologi

En viktig del av idrottspsykologi är att arbeta med fokus och koncentration, som även är värdefullt för scenkonstnärer. Genom att öva på att rikta in dig på en sak i taget och att eliminera distraktioner, kan du som skådespelare, dansare eller annan scenkonstnär förbättra din förmåga att hålla dig i karaktär eller fokusera på en scen. En annan aspekt av idrottspsykologi är hantering av stress och prestationsångest. Scenkonstnärer kan ofta uppleva höga nivåer av stress och ångest inför föreställningar eller auditions, och det är viktigt att lära sig att hantera dessa känslor på ett effektivt sätt. Genom att använda tekniker som andningsövningar, visualisering samt positivt självprat kan du lära dig att hantera dina känslor och förbättra din prestation.
Det handlar också om att utveckla en stark mental inställning. Detta inkluderar att lära sig att hantera motgångar och misslyckanden på ett positivt sätt. Genom acceptans, fokusskifte och koncentration kan du stärka din självbild och öka ditt självförtroende inför föreställningar eller auditions.

Kursledare

Ola Storm

Ola Storm arbetar med KBT i sin vardag på Ungdomsmottagningen i Göteborg och hjälper även lag och elitidrottare att förbättra sin prestation genom både individuella samtal och gruppträffar. För Ola är det inte bara viktigt att utbildningar och workshops är pedagogiska utan också interaktiva och kreativa. Läs mer om Ola på www.olastorm.se

Foto: Albin Larsson

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
09 okt 2023
Till:
23 okt 2023
Tid

Måndagar 9, 16 och 23 oktober kl. 13.00-15.00

Aktivitet
Kurs/workshop
Kursledare
Ola Storm
Målgrupp
Scenkonstnärer
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Kursen är kostnadsfri.
Språk
Svenska
Antal platser
20 st
Plats
Konferenslokalen
Södra Allégatan 1 B
413 01 Göteborg
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
17 sep 2023

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.