fbpx Fördjupad branschkunskap för musiker, låtskrivare och producenter - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Fördjupad branschkunskap för musiker, låtskrivare och producenter

Fristående del i kursserien Musikbransch VGRI samarbete med Förvaltningen för kulturutveckling (VGR) och Region Halland

Kursbeskrivning

Är du musiker, låtskrivare och/eller producent?
Har du hittat din plats och ditt uttryck?
Vill du vässa dina verktyg, arbeta mer strategiskt och hållbart?

Syftet med kursen är att ge dig som musiker/låtskrivare/producent en möjlighet att balansera ditt konstnärskap och ditt företagande. Vi ger dig fördjupade kunskaper kring nya affärsmodeller, PR-arbete och sponsring, distribution samt hur du kan jobba med att nå ut live. Du kommer att möta både erfarna branschexperter och andra musiker som delar med sig av erfarenheter ifrån sitt yrkesliv. 

Målet med kursen är att du ska få nya perspektiv på din egen verksamhet för att kunna arbeta på ett långsiktigt hållbart sätt med ditt eget konstnärskap. Du får möjlighet att vässa de verktyg och metoder du redan arbetar med, samt upptäcka nya sätt att arbeta på utifrån de resurser du redan har.

Kursen är också ett sätt för dig som musiker att via Zoom-träffarna, nätverka och att diskutera villkoren för att verka tillsammans med kollegor i branschen. 


Vem kan söka?

Yrkesverksamma musiker, låtskrivare och musikproducenter i Västra Götalandsregionen och Halland.

Innehåll

Kursen är webbaserad vilket innebär att du kan ta till dig materialet när och var och i vilken takt du vill. Varje delmoment  innehåller en zoomträff där kursdeltagarna möter varandra och moderator Lisa Kylsberg. I del 1 träffar ni också Helené Larsdotter och i del 3 Martin Gustafsson.

Del 1 – Teknisk utveckling & Alternativa intäktsmodeller
Vi börjar med att ta en titt på andra sätt att tjäna pengar på sin musik än de klassiska, dvs gager, skivförsäljning och royalties. Tillsammans med yrkesverksamma från branschen presenteras nya tekniska lösningar och affärsmodeller för upphovsrättsförvaltning, publikarbete och sponsring.

Del 2 – Produktion & Distribution
I denna del tittar vi närmare på hur du kan arbeta både med produktionen och distributionen av din musik, både i gamla upparbetade strukturer och med hjälp av nya lösningar och affärsmodeller. Föreläsningarna tar också upp hur en kan jobba med grupp- och beslutsprocesser och vad som skiljer sig i större och mindre sammanhang, där en har mer eller mindre makt att påverka.

Del 3 – Nå ut live
Låter det grymt när ni repar? Perfekt! I den sista delen av kursen går vi igenom hur du kan jobba för att nå ut med din liveshow. Du möter festivalgeneraler, bokare, turnéledare, artister och PR-agenter som ger dig verktyg och insikter i hur du kan arbeta strategiskt för att lyckas bättre med att nå ut live.

Medverkande föreläsare:

Masterclasses: Helené Larsdotter & Martin Gustafsson

"Det ska bli fantastiskt roligt att få dela med mig av mina erfarenheter inom sponsring och samarbeten. Mitt intresse för varumärken och rättigheter tändes när jag började arbeta som kommersiell projektledare på TV4 Gruppen och det har legat mig nära om hjärtan sedan dess. Att jobba med olika varumärken innebär stor variation och du behöver både förstå och vårda varumärket för att det ska lyckas slå igenom dagens kommunikativa brus. Att jobba med sponsring tycker jag personligen är ett väldigt effektivt sätt att nå ut. Ett plus när man jobbar inom evenemang och musik är ju så klart också att man får jobba med fantastiskt roliga varumärken och framför allt alla härliga inspirerande människor som ligger bakom dem. Jag hoppas att mina erfarenheter kan hjälpa kursens deltagare att komma vidare i sin utveckling och våga utmana och utveckla sig själva som de varumärken de faktiskt är."

"Denna föreläsning går dels igenom lite grundläggande tips och tricks kring press- och PR-arbete. Martin ger tips utifrån sina erfarenheter kring hur man bäst bör kommunicera i ett pressutskick samt går igenom rådande trender inom sociala medier. Vidare handlar det om paketering och hur man som artist kan jobba med sponsorer och partners utan att förlora sin integritet. Föreläsningen avslutas med två praktiska övningar."

Moderator

Lisa Kylsberg

Med över 10 års erfarenhet av att jobba inom multinationella/globala företagsmiljöer har Lisa Kylsberg varit involverad i att planera, koordinera och genomföra projekt och produktioner i olika industrier (från IT till underhållning) i mer än ett decennium. Hon har pluggat Music Business och Event Marketing & Management samt varit involverad i ett flertal festivaler, projekt och produktioner bland annat P3 Guld, Malmöfestivalen, Storsjöyran och Göteborg Film Festival. Hon har även turnerat både som band- och crewmedlem samt varit manager åt bl.a. Tentakel och Sheik Anorak. I dagsläget jobbar Lisa främst med produktion av digitala evenemang, samt driver det nystartade bolaget Silver Factory tillsammans med 6 personer från Dynamic Duo, Amusement och We Are Bryssel. 

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
30 jan 2023
Till:
03 apr 2023
Tid

Kursen är online vilket innebär att du kan ta till dig materialet i din egen takt när och var du vill.
Zoom-träff för frågor och diskussion med kursledarna ingår, datum meddelas senare.

Aktivitet
Webbkurs
Masterclasses: Helené Larsdotter & Martin Gustafsson
,
Moderator
Lisa Kylsberg
Målgrupp
Yrkesverksamma musiker, låtskrivare och producenter
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Språk
Svenska
Plats
Webbkurs

Ansök senast
22 jan 2023

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.