fbpx EMBODIED AWARENESS - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

EMBODIED AWARENESS

för professionella dansare och koreograferEtt samarbete mellan Kulturakademin, Dansalliansen, Regionteater Väst och Danscentrum Väst

Kursbeskrivning

Denna tredagarsworkshop kommer att fördjupa detaljerna kring rörelsens egenskaper för att så småningom ge efter för kroppens egen sensoriska intelligens. Workshopen uppmanar till att tänja på igenkännbara gränser av förståelse och tolkningar, både kroppsliga och mentala.

 

Kursupplägg

Första delen av workshopen fokuserar på att fysiskt tolka ett färdigt solorörelsematerial, och att med olika metoder identifiera nya lager av förståelse och närvaro – ”how to embody a movement within a dancer”. Vad händer i överföringen/tolkningen av rörelsematerialet, vid försök att uppfatta vad som är specifikt med just de kvaliteterna? Och hur uppnås den absoluta närvaron i den dansande kroppen?

Den andra halvan av workshopen fokuserar på duoarbeten; nya ingångar till hur den fysiska dialogen kan växa fram och upptäckter genom någon annans kropp. Det ursprungliga rörelsematerialet kommer under tiden att ge upphov till nya översättningar, skapa nya funktioner och ge rum för nya uttryck.

“A foot that smiles, a hand that can weep - well, the dance is not only an art of time and space, it also is the art of the consciously lived and fulfilled moment, not different in the studio from onstage”

Mary Wigman
1886-1973

Kursledare

Kursledare: Helena Franzén

Helena Franzén har sin bas i Stockholm och är en av Sveriges främsta koreografer och dansare inom den samtida dansen. Hon har varit verksam i snart 30 år och koreograferat över 80 verk. Hon är utbildad vid Balettakademien i Stockholm och på koreografutbild-ningen på Danshögskolan/DOCH, och undervisar regelbundet i teknik och repertoir i Skandinavien och Europa.

Helena har skapat verk för bland annat GöteborgsOperans danskompani, Skånes Dansteater, Regionteater Väst, Norrdans, The EDge, London, DDT Company, Köpenhamn och Kungliga Operan i Köpenhamn.

År 2011 tog hon emot Svensk Teaterkritikers Förenings danspris och 2014 tilldelades hon Per Gunneviksstipendiet (Konstnärsnämnden).

Helenas verk beskrivs ofta med ord som fysisk intelligens, rörelsepoesi med nerv och närvaro; beskrivningar som tydliggör hennes plats i det svenska danslandskapet.

www.helenafranzen.se

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
13 sep 2018
Till:
15 sep 2018
Tid

Borås 13 september:

Helenas föreställning ”Med andra ord” kl.10.00-10.45

Lunch kl.11.00-12.30

Klass kl.12.30-13.45

Workshop kl.14-17

 

Göteborg 14-15 september:

Klass kl. 10.00-11.15

Workshop kl. 11.15-12.30

Lunch kl. 12.30-13.45

Workshop kl. 13.45-17.00 

Aktivitet
Kurs/workshop
Kursledare
Helena Franzén
Målgrupp
Professionella dansare och koreografer
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Språk
Svenska
Antal platser
15 st
Plats
13 september RTV/Dans, 14-15 september Danscentrum Väst
RTV Söderbrogatan 2, DcV Ärlegatan 3
Borås och Göteborg
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
26 aug 2018

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Regionutvecklingsnämnden i Västra Götaland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.