fbpx Din frilansekonomi - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Din frilansekonomiKursen är producerad av Kulturakademin i samarbete med Dansalliansen och TeaterAlliansen med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland

Kursbeskrivning

Är du frilansande utövare som tar uppdrag på lön eller på egen firma? Har du koll på alla skatteavdrag, pensionsavgifter och moms?

I den här endagskursen reder vi ut alla begreppen så att du får en helhetsbild av skatter, ekonomi, pension och i vilken form du kan och vill organisera ditt frilansande yrkesliv. Och när och hur du ska planera ditt pensionssparande. Vi går igenom hur skattesystemet fungerar och vilka fällor som finns med rot- och ränteavdrag vid oregelbundna inkomster. Du får också veta hur ”frilanspensionen” fungerar och vad du ska tänka på när du varvar tjänst och F-skatt.
Målet med dagen är att du ska få nya kunskaper om skatt och pension – och förhoppningsvis en större nyfikenhet på hur du själv kan påverka och planera din ekonomi.

Innehåll

• Pomperipossaeffekten och därefter – lite skattehistoria

• Avdrag – bra, mindre bra och ibland riktigt dåligt

• Jobbskatteavdrag/jobbskattebidrag

• Rot-, rut- och Grönteknikfällan

• Hur fungerar frilanspensionen?

• Arbeta på firma/bolag/tjänst – eller både och

• Momsen inom kulturområdet

• Arbeta utomlands


Vem kan söka?

Kursen vänder sig framför allt till dansare, skådespelare och musiker men även övriga frilansande utövare som arbetar på tjänst och/eller tar uppdrag genom firma/bolag.
 

Viktigt att veta!

Kursen är på plats i Göteborg och är 2x2 timmar plus en längre paus. Det kommer att finnas tid för frågor, både allmänna och specifika. Skriv dina frågor i din motivering i ansökan eller maila dem i förväg till sassa@kulturakademin.com.

Frågor om kursen?

Varmt välkommen att kontakta Sassa Wickman, sassa@kulturakademin.com.

Kursledare

Mats Möller

Mats Möller har en bakgrund som musiker, producent och administratör och har arbetat både på institutioner och i det fria kulturlivet. Han driver redovisningsbyrån Kulturekonomin AB som är nischad på kulturarbetare och känner till de flesta fallgroparna vad gäller ekonomi, skatt och pension.

Dela:
Skriv ut
Datum
06 dec 2023
Tid

Kl. 10.00-15.00

Aktivitet
Kurs/workshop
Kursledare
Mats Möller
Målgrupp
Kursen vänder sig framför allt till dansare, skådespelare och musiker men även övriga frilansande utövare som arbetar på tjänst och/eller tar uppdrag genom firma/bolag.
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Språk
Svenska
Antal platser
25 st
Plats
Konferenslokalen
Södra Allégatan 1 B
413 01 Göteborg
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
30 nov 2023

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.