fbpx Ny dramatik: Kathrine Nedrejord - ONLINE - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Anmälan

Ny dramatik: Kathrine Nedrejord - ONLINE

Ett webbsamtal kring att representera sitt ursprung och att skriva sig friKulturakademin i samarbete med Cinnoberproduktion och ONYX kulturproduktion

‹‹Allt som här följer blev sagt och ropat och viskat, men kanske mest av allt inte uttalat i
Finnmark.›› Så inleds Kathrine Nedrejords pjäs om interneringen av samiska skolbarn. Redan från början är det som att avslöja en dold och bortglömd historia, som behandlar nationaliseringen av Norge under 1900-talet. Detta publiksamtal handlar om ny dramatik. Om att skriva för institutioner och om att representera ett ursprung – och att vara författare i sin egen rätt. Vad har Kathrine Nedrejord gjort för val som dramatiker sedan hon debuterade 2009? Finns det en samisk dramatik? Vilka röster görs hörda i hennes sätt att skriva? Frågorna hopar sig och Svante Aulis Löwenborg laddar för en intervju som vill veta hur en ung författare lyckats tilltala så många med sin skarpa penna.

OBS: Klassen kommer sändas med programet Zoom, se därför till att ha laddat ner det innan. En länk till klassen kommer skickas till dig på mejl 90 minuter innan start. https://zoom.us/download

Internerad är en Cinnoberproduktion i samarbete med ONYX kulturproduktion. ONYX arbetar med projektledning och producentskap inom konst och kultur.

Medverkande

Dramatiker: Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord har trots sin ringa ålder (f.1987) en lång rad romaner och pjäser bakom sig. Hennes roman Forvandlinga väckte stor uppmärksamhet när den kom hösten 2018. Den nu i Sverige aktuella pjäsen Internerad fick sin första presentation på Norsk Dramatikkfestival 2017, som en av 10 utvalda texter av över 100 insända manus. Nedrejord skriver mestadels på norska, är bosatt i Paris men har samiska rötter från Finnmark, där många av hennes verk utspelas. Hennes senaste pjäs Vi hjemløse, är skriven på uppdrag av Nationaltheatret i Oslo, efter att hon 2018-2019 var husdramatiker där. Pjäsens premiär blev uppskjuten på obestämd tid två dagar före premiären 14 mars, till följd av Coronasmittan.
Foto: Kari Live (Porträtt och Bannerbild)

Moderator

Svante Aulis Löwenborg

Svante Aulis Löwenborg (f 1969) är teaterledare, dramaturg, översättare, regissör och teaterkritiker för tidskriften Norsk Shakespearetidsskrift. Bosatt i Norge sedan 2009. Han såg Nedrejords pjäs som iscensatt läsning för första gången 2017 och skrev om den i tidsskriften, för att sedan starta en process för att få stycket uppsatt på sin egen teater i Sverige. Han har själv översatt Internerad, medan regin görs av hans kollega sedan många år Anna Forsell. Detta blir också Cinnobers sista produktion efter en 23 år lång verksamhet, som Svante startade 1996.
Foto: Anna Forsell

Dela:
Skriv ut
Datum
25 apr 2020
Tid

Registrering: 11.30

Samtalet startar: 13.00

Samtalet slutar: 14.00

Publikfrågor: 14.00 - 14.30

Aktivitet
Webbkurs
Medverkande
Kathrine Nedrejord
Moderator
Svante Aulis Löwenborg
Målgrupp
Alla intresserade
Övrigt
OBS: Klassen kommer sändas med programmet Zoom, se därför till att ha laddat ner det innan. En länk till klassen kommer skickas till dig på mejl 90 minuter innan start.
Språk
Svenska
Antal platser
50 st
Plats


Online
Anmäl senast
24 apr 2020

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Anmälan är stängd

Sista anmälningsdatum har passerat.