fbpx AI Audiovisual Lab - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

AI Audiovisual Lab

– Generativ AI för audiovisuell medieproduktion



Kursen är producerad av Kulturakademin i samarbete med Film & TV Lindholmen, GameLab Lindholmen, Filmcentrum Väst, BoostHBG och med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland.

Kursbeskrivning

Kursen syftar till att introducera och utveckla nya arbetssätt för film, spel, eller bild och formområdet med generativ AI. Kursen introducerar generativ AI, ger exempel på nya möjligheter och processer och arbetssätt, diskuterar konsekvenser för kreativa sektorer och ger deltagare möjlighet att relatera tekniska möjligheter baserade på aktuell forskning till den egna arbetsprocessen. Kursen avslutas med en publik diskussion med branschföreträdare kring vilken roll generativ AI kan och bör spela i framtida audiovisuell produktion.

Kursmål

Kursen syftar till att ge deltagare:

 • En introduktion till generativ AI
 • Överblick över aktuella AI-modeller och metoder för audiovisuell idéutveckling med textgenerering, generativ bild, generativ video samt en översikt av generativ AI för 3D-grafik och animation
 • En introduktion till möjligheter och problem som generativ AI kan innebära för kreativ sektor
   

Stor vikt läggs vid att kunna relatera utvecklingen inom det generativa AI-området till den egna produktionsprocessen. 

Vem kan ansöka?

Kursen riktar sig till dig som arbetar med idéutveckling inom film, spel, eller bild och formområdet och som vill orientera dig kring möjligheter och problem kring AI-driven produktion med fokus på audiovisuella uttryck: textgenerering, generativ bild, generativt ljud och generativ video. Utöver det kommer en översikt av generativ AI för 3D-grafik och animation ges.

Kursupplägg

Fredag 5 april kl. 10.00-17.00 - Digitalt över Zoom

 • Introduktion till generativ AI för medieproduktion
  Detta kurstillfälle introducerar generativ AI för medieproduktion samt tar upp etiska perspektiv på AI i audiovisuella produktionsprocesser. Deltagare presenterar sig själva och diskuterar sin relation till AI samt vilka kopplingar de ser till den egna produktionsprocessen.

Fredag 19 april kl. 10.00-17.00 - Fysiskt i Göteborg

 • AI för idégenerering
  I denna heldagsworkshop prövar deltagare en konceptutvecklingsprocess med stöd i generativ AI, med fokus på bild och text.

Fredag 26 april kl. 10.00-17.00 - Digitalt över Zoom

 • Generativ video, ljud, röst, 3D och andra medieformat
  Vid detta tillfälle presenteras aktuell forskning kring nya format för generativ AI, med fokus på generativ video, auditiva format samt tredimensionell visualisering och animation.

Fredag 3 Maj kl. 10.00-17.00 - Fysiskt i Göteborg

 • Generativ AI och framtidens kreativa sektor
  Kursen avslutas med en utblick och branschdiskussion kring hur generativ AI-teknik påverkar och kan komma att påverka kreativ sektor i framtiden.

Viktigt att veta! 

Om du blir antagen till kursen får du en inloggning till Kulturakademins lärpolattform Learnster, där allt kursmaterial finns samlat.
Deltagare bör om möjligt ta med sig egen bärbar dator (i första hand), eller läsplatta (i andra hand, eller som komplement) till kursens workshops.
Med instalerat videoredigeringsprogram, exempelvis: Adobe Premiere Pro, DaVinci Resolve.

Denna kurs är kostnadsfri, men vid sent avhopp debiteras du en avgift på 500 kr. 

Frågor om kursen? 

Vid frågor kring kursen varmt välkommen att kontakta erik@kulturakademin.com

Kursledare

Andrea Nordwall

Andrea Nordwall är universitetsadjunkt i medieteknik med inriktning mot visuella uttryck och är verksam som konstnär inom AI-området. Hen har bakgrund som frilans inom medieproduktion för film, spel och grafisk form. Andrea har en MSc (60 hp) i informatik, med fokus på människa-AI-interaktion från Högskolan i Kristianstad och har undervisat generativ bildproduktion sedan fem år tillbaka på Blekinge tekniska högskola.

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
05 apr 2024
Till:
03 maj 2024
Tid

Workshop över Zoom:
5 april 2024 10:00 - 17:00

Workshop i Göteborg:
19 april 2024 10:00 - 17:00

Workshop över Zoom:
26 april 2024 10:00 - 17:00

Workshop i Göteborg:
3 maj 2024 10:00 - 17:00

 

Aktivitet
Kurs/workshop
Kursledare
Andrea Nordwall
Målgrupp
Du som arbetar med idéutveckling inom film, spel, eller bild och formområdet
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Deltagare bör om möjligt ta med sig egen bärbar dator (i första hand), eller läsplatta (i andra hand, eller som komplement) till kursens workshops. Med instalerat videoredigeringsprogram, exempelvis: Adobe Premiere Pro, DaVinci Resolve.
Språk
Svenska
Antal platser
18 st
Plats
Visual Arena Lindholmen
Lindholmspiren 3
417 56 Göteborg
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
24 mar 2024

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Logga in för att ansöka

För att ansöka till den här aktiviteten behöver du ha en profil på Kulturakademin.

Logga in

Skapa en profil

Skapa profil/konto