fbpx YouTube och musikbranschen med Erik Gossas - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

YouTube och musikbranschen med Erik Gossas

– introduktion, "best practices" och strategier



Kursen är producerad av Kulturakademin med stöd av Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Region Halland och Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen.

Kursbeskrivning

YouTube ger musiker möjlighet att nå en bred publik, tjäna pengar på sin musik och bygga starka relationer med sina fans. Den är därför en viktig plattform för både etablerade artister och oberoende musiker.
Kursen kommer ge en introduktion till YouTube och dess roll i musikbranschen och gå igenom "best practices", verktyg och strategier samt vilka format du ska jobba med. Du kommer också få veta vilka som är YouTube´s musik- och releasestrategier mot YouTube’s musiktjänst och vad som gäller kring upphovsrätt och rättighetshantering.

Målet med kursen

Målet med kursen är att du ska få nya verktyg och så pass mycket ny kunskap, att din närvaro på plattformen kommer se helt annorlunda ut än idag!

Vem kan söka?

Kursen är för alla som på något sätt håller på med musik; artister, låtskrivare, musiker, producenter och arrangörer.

Innehåll

  • Global räckvidd
    YouTube har en enorm användarbas över hela världen. Det ger musiker möjlighet att nå en bred och global publik utan att behöva göra stora investeringar i marknadsföring och distribution.

  • Enkelhet att ladda upp musik
    YouTube gör det enkelt för musiker att ladda upp sina musikvideor och låtar utan stora tekniska hinder. Detta gör att även oberoende artister kan dela sin musik med världen.

  • Monetisering: YouTube erbjuder olika sätt för musiker att tjäna pengar på sin musik, inklusive annonsering på videor, prenumerationsbaserade tjänster som YouTube Premium och möjligheten att sälja merchandise eller biljetter till konserter via plattformen.

  • Upptäckt och marknadsföring
    YouTube fungerar som ett kraftfullt marknadsföringsverktyg där musiker kan bygga upp sina egna kanaler och kommunicera direkt med sina fans. Artisterna kan också nå nya lyssnare genom rekommendationer och samarbete med andra YouTubers.

  • Feedback och interaktion med fans
    YouTube ger musiker möjlighet att interagera med sina fans genom kommentarer och livechatt under livestreams. Detta skapar en närmare relation mellan artisten och publiken.

  • Musikvideor och visuell presentation
    Musikvideor är en viktig del av musikkulturen, och YouTube är en idealisk plattform för att dela och visa upp musikvideor. En bra musikvideo kan bidra till att förstärka en låts budskap och varumärke.

  • Statistik och insikter
    YouTube tillhandahåller omfattande statistik och insikter om hur väl dina videor presterar. Detta kan vara ovärderligt för att förstå din publik och anpassa din musik och marknadsföringsstrategi.

  • Flera inkomstkällor
    Utöver annonsering och streamingintäkter ger YouTube musiker möjlighet att diversifiera sina inkomstkällor genom att sälja musik, merchandise och biljetter direkt via sina kanaler.

Upplägg

Du har från den 1 december–12 mars på dig att gå igenom självstudierna i Kulturakademins lärplattform Learnster
Detta är en webbkurs som bland annat bygger på självstudier vilket betyder att du går igenom innehållet i din egen takt – när, hur och på vilken enhet du vill. Du kan även pausa kursen och återkomma senare. I Learnster kommer det finnas en del uppgifter. Till Zoom-träffen med kursledaren den 12 mars 2024 ska du ha gjort klart uppgifterna. Om du har några frågor, ta även med dessa till träffen. Självstudiematerialet är ca 1 timme + den tid du själv lägger på uppgifterna. 

12 mars 2024 kl. 13.00–17.00: Workshop/Q&A med kursledaren Erik Gossas
På Zoom-träffen möter du kursledaren och de övriga deltagarna. Erik delar med sig av de uppdateringar som skett på området sedan materialet spelades in under 2023. Kom förberedd med dina frågor och genomförda uppgifter. Vad tar du med dig från kursmaterialet och vad har du för tankar om framtiden rörande dig och din bransch? 

Viktigt att veta!

  • Observera att ansökan stänger den 3 mars 2024. Fram till dess antar vi sökande löpande, om du uppfyller Kulturakademins antagningskriterier.
  • Om du blir antagen till kursen får du en inloggning till Kulturakademins lärplattform Learnster, där allt kursmaterial finns samlat. Så fort du får ditt antagningsbesked bör du gå in i Learnster och ta del av materialet och uppgifterna.
  • Kom väl förberedd till Zoom-träffen den 12 mars.

Frågor om kursen?

Varmt välkommen att kontakta Erik Bergstrand, erik@kulturakademin.com.

Kursledare

Erik Gossas

Erik Gossas är musikentusiasten med en särskild kärlek till musik i rörligt format. Erik är en av grundarna till Lucille Group, ett företag som hjälper artister, management och skivbolag med rättighetshantering, strategier och marknadsföring på videoplattformar.
Tidigare har Erik jobbat som operativ chef på United Screens Music, där han ansvarade för artist & label relations- och digital rights-avdelningarna. Dessförinnan arbetade han med digitala rättigheter, YouTube-strategier och artisthantering på influencernätverket United Screens. Några av de artister som Erik jobbat med under åren är Alan Walker, Zara Larsson, PelleK, Frog Leap Studios, Kapten Röd, Raon Lee, Einár och Mimikry.
Erik är utbildad inom Music and Event Management på Linnéuniversitetet. Han har även studerat Music Business vid California State University, Chico, USA.

Läs mer här: https://www.lucillegroup.com/.

 

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
30 nov 2023
Till:
12 mar 2024
Tid

1 december–12 mars 2024: Självstudier i vår läroplattform Learnster.
12 mars 2024 kl. 13.00–17.00:Workshop/Q&A med Erik Gossas via Zoom.

Aktivitet
Webbkurs
Kursledare
Erik Gossas
Målgrupp
Kursen är för alla som på något sätt håller på med musik; artister, låtskrivare, musiker, producenter, arrangörer inom musik
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Språk
Svenska
Plats
Webben

Online
Ansök senast
07 mar 2024

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.