fbpx Workshop i patinering och färgning - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Workshop i patinering och färgning

– för kostymdesigners, kostymörer och scenografer



Kursen är producerad av Kulturakademin i samarbete med TeaterAlliansen och Göteborgsoperan med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland

Kursbeskrivning

Den här kursen består av tre delar; en hållbarhetsföreläsning, ett studiebesök på Göteborgsoperans kostymavdelning, samt en tvådagars workshop i patinering och färgning.

Under workshopdagarna får du tillsammans med kursledaren Mia Persson och övriga deltagare utforska traditionella och beprövade metoder inom patinering, men även få kunskap om naturliga färgämnen och andra mer hållbara tekniker för kostymtillverkning. Fokus kommer att ligga på metoder som kan utföras under enkla förutsättningar. 

På workshopen kan det finnas tid att få tips om tekniker och möjlighet att göra egna prover på aktuella projekt.


Målet med kursen

Målet är att kombinationen av hållbarhetsföreläsning, studiebesök och praktiskt arbete ska ge dig en heltäckande bild av patineringsarbetet, samt nya insikter och kunskaper som du kan fortsätta att bygga vidare på i din egen verksamhet. 


Upplägg

• Förarbete: Inspelad föreläsning av Tatiana Bjarne, patinerare på Göteborgsoperan, om hållbarhet och scenkonst.

• 14 oktober kl. 13.00-17.00: Studiebesök på Göteborgsoperans kostymavdelning, där Tatiana Bjarne visar exempel på patinering och färgning ur Operans kostymförråd. Under besöket finns tillfälle att ställa följdfrågor till hennes föreläsning.

• 15 oktober kl. 09.00-17.00: Praktiskt arbete i Textilpatineringsverkstan på KKV, Konstnärernas Kollektivverkstad i Göteborg. Dagen inleds med en kort introduktion i materiallära och färgkemi. Deltagarna delas upp i grupper och arbetar tillsammans vid ett antal stationer, bland annat Flamfärgning - Färga i Podabmaskinen - Färga med naturliga färgämnen i stället för syntetiska - Färga med te och järn - Blöthänga och forma en kostym - Sprutpatinera kostym - Slipa och nöta kostym - Enkla metoder för att trycka och mönstra.

• 16 oktober kl. 09.00-17.00: Fortsatt arbete på KKV, samma stationer och grupper. En del blöta tekniker kräver minst två dagars arbete, med tid för torkning emellan.


Vem kan söka?

Professionella kostymdesigners, kostymörer och scenografer inom scenkonst.


Viktigt att veta!

  • OBS! Skriv i din ansökan vad du önskar veta mer om, både från hållbarhetsföreläsningen och workshopen.
  • Om du blir antagen till kursen får du en inloggning till Kulturakademins lärplattform Learnster, där den förinspelade föreläsningen samt allt kursmaterial finns samlat. 
  • Kursen är kostnadsfri men vid sen avbokning debiteras du en frånvaroavgift på 500 kr.


Frågor om kursen?

Varmt välkommen att kontakta Sassa Wickman, sassa@kulturakademin.com.

Kursledare

Mia Persson

Mia Persson är textilkonstnär med lång erfarenhet av färgning och patinering. Hon har en master från Högskolan för Design och Konsthantverk och har varit anställd på GöteborgsOperan 1989–2023. Mia har en egen konstnärlig praktik där hon färgar material till vävning och andra konstprojekt. Hon har även en kollektion garner, sjalar och brickor i ekologisk bomull som hon säljer via sin hemsida och på marknader.
Mia är medlem i KKV GBG (Konstnärernas Kollektivverkstad i Göteborg), där hon är en av två ansvariga för Textilpatineringsverkstan.

www.miapersson.se

Foto: Sebastian Waldenby

Tatiana Bjarne

Tatiana Bjarne är färgare och patinerare och utbildad på Högskolan för Design och konsthantverk. Hon är fast anställd på  Göteborgsoperan sedan 1992. Hon har även arbetat med och för fria teatergrupper och med produktioner för andra scener i Göteborg, samt undervisat och hållit kurser.
På Göteborgsoperan är Taiana också miljöombud sedan många år och har varit med i uppbyggnaden av Operans miljöarbete.

 

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
14 okt 2024
Till:
16 okt 2024
Tid

14 oktober kl. 13.00-17.00: Studiebesök på Göteborgsoperans kostymavdelning

15-16 oktober kl. 09.00-17.00: Workshop på KKV 

Aktivitet
Kurs/workshop
Kursledare
Mia Persson, Tatiana Bjarne
Målgrupp
Professionella kostymdesigners, kostymörer och scenografer inom scenkonst.
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Ta med oömma kläder till dagarna på KKV. Antagningar sker löpande så kom in med din ansökan i god tid.
Språk
Svenska
Antal platser
10 st
Plats
Göteborgsoperan och KKV

Göteborg
Ansök senast
22 sep 2024

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.