fbpx Virtuella repetitioner - nya metoder i din konstnärliga praktik - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Virtuella repetitioner - nya metoder i din konstnärliga praktikAktiviteten genomförs med stöd av Kulturrådet

Kursbeskrivning

Hur kan regissörer och skådespelare ta sig an de virtuella rummen? 
Vad är möjligheterna och vad är utmaningarna?
Hur förändrar det scenkonstens processer att ta in komplex teknologi i repsalen?

Den här kursen ger dig insikt om möjligheterna med Virtual Reality som verktyg för scenkonst. Framför allt ser vi på teknologins möjligheter i processer och som plats för repetitioner.  
Syftet med kursen är att du ska få tillgång till och kunna använda dig av virtuell repetition med skådespelare på distans. Ur ett miljö- och ekonomiskt perspektiv kan resor besparas, budget minskas och tidsmöjligheterna öka. Med omvärldsexempel, översikt över mjukvaror och teknik samt övningar i idéutveckling för VR, är målet att öka förståelsen för de virtuella rum som blir en allt större del av vår vardag och hur de kan användas för konstnärlig gestaltning. Vad kan du göra själv och vad behöver du en programmerare till? Vi tittar på hela skalan från "fattigmansversioner" till Disneyproduktioner och diskuterar för- och nackdelar.

Vem kan söka?

Detta är en kurs för dig som har gått Kulturakademins grundkurs/introduktion i VR eller själv har baskunskap om VR, och arbetar professionellt inom scenkonst som scentekniker, ljusdesigner/tekniker, regissör, scenograf, koreograf, skådespelare, dansare, dramatiker eller dramaturg. Du som söker ska ha ett driv att vilja skapa inom nya former. Vi ser gärna ansökningar från grupper om fyra personer från olika yrkesområden nämnda ovan. Observera att varje sökande i en grupp måste göra sin egen individuella ansökan. Ange i ansökan vilka dina medsökande är. Du kan även söka individuellt och bli tilldelad en grupp av Kulturakdemin.

Viktigt att veta!

För att kunna delta på kursen måste du ha gått Kulturakademins grundkurs/introduktion i VR, Nya former - Nya scener 1, eller själv ha baskunskap/förståelse om VR. All teknisk utrustning kommer att tillhandahållas på plats.
OBS! För att även sökande utanför Malmö ska ha möjlighet att delta på kursen står Kulturakademin för hotell (incheck sö- utcheck fre) samt lunch. 

Kursupplägg - alla dagar 9.30-15.30, lokal meddelas senare

Dag 1: 28 augusti

  • Introduktion till den virtuella repsalen i VR, testa motion capture.

Dag 2: 29 augusti 

  • Genomgång av de program som driver den virtuella repsalen. Inspirerande exempel.

Dag 3: 30 augusti 

Idésprint i grupper och vad är en pappersprototyp?

Dag 4: 31 augusti  

  • Utveckla idéerna utifrån verklighetens begränsningar: distribution, budget och publiklogistik.

Dag 5: 1 september 

  • Vad är framtidens virtuella produktion? 

 

Fakta:


XR = Extended Reality (utvidgad verklighet). En paraplyterm där VR (virtuell verklighet), AR (förstärkt verklighet) och MR (blandad verklighet) ingår.

VR = Virtual Reality/Virtuell verklighet. Med hjälp av ett headset/speciella glasögon, hörlurar och handkontroller kan du gå in i en virtuell/simulerad värld som du kan interagera med. Målet med tekniken är just att förvandla det virtuella/simulerade till verklighet. Används oftast för spel men VR kan också användas för att skapa konst, ha sociala interaktioner och kan till och med användas som ett fitnessverktyg. VR används också som ett verktyg för utbildning i säkerhet inom flera industrier och verksamheter, t.ex. gruvindustrin, vård och omsorg m.fl. 

AR = Augmented Reality/Förstärkt verklighet. AR kan beskrivas som en kombination av verkligheten och ett lager av visuella data där allt sker i verklig tid och sinnesintrycken kommer från verkliga och digitala källor samtidigt. Du kanske redan har haft en AR-upplevelse med hjälp av kameran på din telefon, till exempel spelat Pokemon Go eller använt ett Snapchat-filter som placerar 3D-objekt på ditt huvud.

MR = Mixed Reality/Blandad verklighet. MR kombinerar VR och AR för att skapa en immersiv/uppslukande upplevelse där virtuella objekt interagerar med den verkliga världen. 

Immersiv upplevelse = Upplevelse som är omslutande, fängslande, engagerande och fördjupad. VR-upplevelser beskrivs ofta som immersiva på grund av att kombinationen av headset, hörlurar och handkontroller skapar en miljö där upplevelser förstärks.

360cam/360-kamera = 360 betyder att kameran spelar in 360 grader, det vill säga allt som händer runt kameran och i alla riktningar, inklusive ovan och nedanför kameran. Tänk dig att filmen är ett ihåligt klot och att du står i mitten av det.

Kursledare

Bombina Bombast

Bombina Bombast är ett turnerande scenkonstkompani med bas i Malmö, under konstnärlig ledning av Emma Bexell Stanisic och Stefan Bexell Stanisic. Sedan starten 2011 har kompaniet skapat över 30 originalverk för scen och film, karaktäriserade av mötet mellan scenkonst och innovativa teknologier. Bombina Bombast har presenterats på teaterfestivaler i Europa, USA och Asien samt filmfestivaler som Cannes och Sundance. 2019 blev de mottagare av Thaliapriset för föreställningen Ögonvittnen på Unga Malmö Stadsteater.

Läs mer på www.bombinabombast.com

Foto: Henrik Hellström

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
28 aug 2023
Till:
01 sep 2023
Tid

Tid meddelas senare

Aktivitet
Kurs/workshop
Kursledare
Bombina Bombast
Målgrupp
För dig som har arbetat professionellt i några år inom scenkonst som scentekniker, regissör, scenograf, koreograf, skådespelare, dansare eller författare.
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Antagningar kommer att ske löpande och antal platser är begränsade så ansök snarast. All teknisk utrustning finns på plats.
Språk
Svenska
Antal platser
12 st
Plats
Fysisk workshop i Malmö, lokal meddelas senare

Malmö
Ansök senast
14 jun 2023

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Logga in för att ansöka

För att ansöka till den här aktiviteten behöver du ha en profil på Kulturakademin.

Logga in

Skapa en profil

Skapa profil/konto