fbpx Virtuella repetitioner - nya metoder i din konstnärliga praktik - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Virtuella repetitioner - nya metoder i din konstnärliga praktik



Aktiviteten genomförs med stöd av Kulturrådet

Kursbeskrivning

Hur kan regissörer och skådespelare ta sig an de virtuella rummen? 
Vad är möjligheterna och vad är utmaningarna?
Hur förändrar det scenkonstens processer att ta in komplex teknologi i repsalen?

Den här kursen ger dig insikt om möjligheterna med Virtual Reality som verktyg för scenkonst. Framför allt ser vi på teknologins möjligheter i processer och som plats för repetitioner.  
Syftet med kursen är att du ska få tillgång till och kunna använda dig av virtuell repetition med skådespelare på distans. Ur ett miljö- och ekonomiskt perspektiv kan resor besparas, budget minskas och tidsmöjligheterna öka. Med omvärldsexempel, översikt över mjukvaror och teknik samt övningar i idéutveckling för VR, är målet att öka förståelsen för de virtuella rum som blir en allt större del av vår vardag och hur de kan användas för konstnärlig gestaltning. Vad kan du göra själv och vad behöver du en programmerare till? Vi tittar på hela skalan från "fattigmansversioner" till Disneyproduktioner och diskuterar för- och nackdelar.

Vem kan söka?

Detta är en kurs för dig som har gått Kulturakademins grundkurs/introduktion i VR eller själv har baskunskap om VR, och arbetar professionellt inom scenkonst som scentekniker, ljusdesigner/tekniker, regissör, scenograf, koreograf, skådespelare, dansare, dramatiker eller dramaturg. Du som söker ska ha ett driv att vilja skapa inom nya former. Vi ser gärna ansökningar från grupper om fyra personer från olika yrkesområden nämnda ovan. Observera att varje sökande i en grupp måste göra sin egen individuella ansökan. Ange i ansökan vilka dina medsökande är. Du kan även söka individuellt och bli tilldelad en grupp av Kulturakdemin.

Viktigt att veta!

För att kunna delta på kursen måste du ha gått Kulturakademins grundkurs/introduktion i VR, Nya former - Nya scener 1, eller själv ha baskunskap/förståelse om VR. All teknisk utrustning kommer att tillhandahållas på plats.
OBS! För att även sökande utanför Malmö ska ha möjlighet att delta på kursen står Kulturakademin för hotell (incheck sö- utcheck fre) samt lunch. 

Kursupplägg 

Dag 1: Mån 28 aug kl. 12.30 -16.30

  • Genomgång av kursupplägg, introduktion till den virtuella repsalen
  • Testa motion capture och VR

Dag 2: Tisd 29 aug kl. 09.00-16.30

  • 09.00-09.30 Kaffe
  • FM: Genomgång av de program som driver den virtuella repsalen
  • 12.00-13.00 Lunch
  • EM: Omvärldsbevakning: inspirerande exempel
  • 15.00-16.30 Föreläsning Vincent Kaufmann

Dag 3: Onsd 30 aug kl. 09.00-16.30

  • 09.00-09.30 Kaffe
  • FM: Vad är en pappersprototyp? Indelning i grupper och idésprint
  • 12.00-13.00 Lunch
  • EM: Presentation av ideer
  • 15.00-16.30 Föreläsning Asreen Rostrami

Dag 4: Torsd 31 aug kl. 09.00-16.30

  • 09.00-09.30 Kaffe
  • FM: Distribution, budget, publiklogistik
  • 12.00-13.00 Lunch
  • EM: Vidareutveckling av idéer och presentation
  • 15.00-16.30 Föreläsning Bruno Martelli och Ruth Gibson Dazzle 

Dag 5: Fred 1 sept kl. 09.00-14.30

  • 09.00-09.30 Kaffe
  • 9.30-10.30 Vad är framtidens virtuella produktion?
  • 10.30-11.00 Fika
  • 11.00–12.30 Föreläsning Robert Södergran 
  • 12.30-13.00 Lunch
  • 13.00-14.30 Summering/utvärdering

 

Fakta:


XR = Extended Reality (utvidgad verklighet). En paraplyterm där VR (virtuell verklighet), AR (förstärkt verklighet) och MR (blandad verklighet) ingår.

VR = Virtual Reality/Virtuell verklighet. Med hjälp av ett headset/speciella glasögon, hörlurar och handkontroller kan du gå in i en virtuell/simulerad värld som du kan interagera med. Målet med tekniken är just att förvandla det virtuella/simulerade till verklighet. Används oftast för spel men VR kan också användas för att skapa konst, ha sociala interaktioner och kan till och med användas som ett fitnessverktyg. VR används också som ett verktyg för utbildning i säkerhet inom flera industrier och verksamheter, t.ex. gruvindustrin, vård och omsorg m.fl. 

AR = Augmented Reality/Förstärkt verklighet. AR kan beskrivas som en kombination av verkligheten och ett lager av visuella data där allt sker i verklig tid och sinnesintrycken kommer från verkliga och digitala källor samtidigt. Du kanske redan har haft en AR-upplevelse med hjälp av kameran på din telefon, till exempel spelat Pokemon Go eller använt ett Snapchat-filter som placerar 3D-objekt på ditt huvud.

MR = Mixed Reality/Blandad verklighet. MR kombinerar VR och AR för att skapa en immersiv/uppslukande upplevelse där virtuella objekt interagerar med den verkliga världen. 

Immersiv upplevelse = Upplevelse som är omslutande, fängslande, engagerande och fördjupad. VR-upplevelser beskrivs ofta som immersiva på grund av att kombinationen av headset, hörlurar och handkontroller skapar en miljö där upplevelser förstärks.

360cam/360-kamera = 360 betyder att kameran spelar in 360 grader, det vill säga allt som händer runt kameran och i alla riktningar, inklusive ovan och nedanför kameran. Tänk dig att filmen är ett ihåligt klot och att du står i mitten av det.

Kursledare

Bombina Bombast

Bombina Bombast är ett turnerande scenkonstkompani med bas i Malmö, under konstnärlig ledning av Emma Bexell Stanisic och Stefan Bexell Stanisic. Sedan starten 2011 har kompaniet skapat över 30 originalverk för scen och film, karaktäriserade av mötet mellan scenkonst och innovativa teknologier. Bombina Bombast har presenterats på teaterfestivaler i Europa, USA och Asien samt filmfestivaler som Cannes och Sundance. 2019 blev de mottagare av Thaliapriset för föreställningen Ögonvittnen på Unga Malmö Stadsteater.

Läs mer på www.bombinabombast.com

Foto: Henrik Hellström

Föreläsare: Vincent Kaufmann

Vincent Kaufmann är specialistkonsult inom digitalisering på DTHG Service GmbH. Han studerade teaterteknik vid Berlins Beuth Hochschule für Technik Berlin. 2019 genomförde han en praktiktermin i teknisk ledning vid Burgtheater i Wien. Vincent har arbetat som ljusdesigner samt teknisk chef och har använt virtual reality i flera produktioner. Efter att ha arbetat och varit en del av det digitala DTHG-teamet tog han 2021 över ansvaret för området digitalitet och nya teknologier på DTHG. Samma år var han också ansvarig för den immersiva scenplaneringen av "Pandaemonium" space stage på Staatstheater Kassel, som belönades med "Opus - German Scen Prize” 2023.
Sedan slutet av 2022 har Vincent utbildat teatrar i hur de kan använda Virtual Reality för att optimera och förbättra sina arbetsflöden samt koordinerar nyproduktionen av Parsifals immersiva teknik på Bayreuth-festivalen.

https://dthgev.de/kontakt/

Foto: Jannis Krone

Föreläsare: Asreen Rostami

Dr Asreen Rostami är seniorforskare vid RISE Research Institutes of Sweden och har en Ph.D. inom området Human-Computer Interaction (HCI) från Stockholms universitet. Hennes doktorandforskning var fokuserad på nya interaktiva teknologier i att designa och uppleva interaktiva och XR-konstnärliga föreställningar. Asreen håller föreläsningar och seminarier i olika kurser och program, inklusive bland annat: Introduktion till fördjupning och närvaro i VR/AR, Design för framväxande teknologier samt Data och samhälle.
För närvarande, förutom att undersöka olika tillämpningar av XR och VR (inklusive etik för XR), leder Asreen Human-Cantered Cybersecurity vid RISE. Hennes forskning har publicerats på flera mötesplatser för interaktion mellan människa och dator och inkluderar ett ACM-pris från IMX-konferensen.

Föreläsare: Ruth Gibson

Ruth Gibson är docent vid Center for Dance Research, Coventry University och är ena delen av Gibson/Martelli, prisbelönta artister och erfarna virtuella realister. Gibson/Martelli ligger i framkant när det gäller att skapa innovativa metoder och användningar av teknik för att engagera publik i olika sammanhang. Världsomfattande uppdrag inkluderar residens i Nordamerika, Kina, Australien och Nya Zeeland. 

www.gibsonmartelli.com
info@dazzle1919.com


Foto: Michael Sharky

Föreläsare: Bruno Martelli

Bruno Martelli är den andra delen av Gibson/Martelli. Duon har ställt ut och uppträtt på Barbican, Royal Opera House, Institute of Contemporary Arts, Somerset House, Tekniska Museet, Stockholm, Museum of Contemporary Art, Shanghai, Detroit Institute for Art, och The Venice Biennale.

www.gibsonmartelli.com
bruno.martelli@dazzle1919.com


Foto: Michael Sharky

Föreläsare: Robert Södergren

Robert Södergren är en prisbelönt VR-producent och VD för företaget Flowtropolis.  Tillsammans med VFX-veteranen och fyrfaldige Guldbagge-vinnaren Tor-Björn Olsson har de utvecklat en applikation där man kan besöka inspelningsset och planera kameravinklar direkt i VR.
Robert har en bakgrund inom VFX och animation med 20+ års erfarenhet där höjdpunkten kom när han vann sin egen Guldbagge för sin insats i Lasse-Majas detektivbyrå. Hans passion ligger inom design, innovation, storytelling och teknik.

Foto: Erika Gerdemark

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
28 aug 2023
Till:
01 sep 2023
Aktivitet
Kurs/workshop
Kursledare
Bombina Bombast, Vincent Kaufmann, Asreen Rostami, Ruth Gibson, Bruno Martelli, Robert Södergren
Målgrupp
För dig som har arbetat professionellt i några år inom scenkonst som scentekniker, regissör, scenograf, koreograf, skådespelare, dansare eller författare.
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Antagningar kommer att ske löpande och antalet platser är begränsade så ansök snarast. All teknisk utrustning finns på plats. Kulturakademin står för deltagarnas boendekostnader.
Språk
Svenska
Antal platser
12 st
Plats
Fysisk workshop på Bombina Bombast i Malmö
Lodgatan 3 B
211 24 Malmö
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
14 jun 2023

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.