fbpx #VADHÄNDERNU? - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Anmälan

#VADHÄNDERNU?

En dag om verktyg för ett jämställt arbetsliv



Ett samarbete mellan Kulturakademin, Dansalliansen, Musikalliansen, Teateralliansen och Nätverkstan

Flera av #metoo-uppropen berör scenkonst, musik, film och tv. Men vad händer nu och hur går vi vidare? Vi bjuder in till en heldag med föreläsare och panelsamtal, för att bland annat titta närmare på följande frågeställningar:

  • Vad är trakasserier, sexuella trakasserier?
  • Vad säger lagen? När ska polisanmälan ske och hur tar man hand om ärenden där andra åtgärder krävs?
  • Vad har facket och skyddsombuden för roll?
  • Arbetet med handlingsplaner och vilka konkreta åtgärder krävs av verksamheterna?
  • Vad krävs för att skapa och förankra nolltolerans på arbetsplatsen och bryta tystnadskulturen?

 

Dagens program

09.00-09.20 Registrering o kaffe
09.20-09.40 Forumgruppen REPA
09.45-10.30

Josefin Lundmark, jurist från Teaterförbundet, reder ut de juridiska begreppen och hur de fungerar i praktiken samt hur vi kan arbeta för tryggare arbetsplatser utan diskriminering.

10.30-10.45 Kort bensträckare
10.45-11.30

Mattias Qvarsell, ansvarig för arbetsmiljöenheten på Musikerförbundet, om fackets och skyddsombudens viktiga roll och om praktiska och flexibla verktyg i arbetet för ett bra arbetsklimat.

11.30-11.45 Kort frågestund
11.45-12.30 LUNCH
12.30-13.10

Svante Tidholm föreläser utifrån mansperspektivet, normer och mansrollen. Hur skapar vi manlighet? Vad vet vi genom forskning om hur manlighetsnormerna återskapas. Och hur kan vi arbeta med kultur för att förändra manlighetsnormer?

13.15-13.50

Sanna Ghotbi från Make Equal om normer kring kön och intersektionalitet; hur maktstrukturer samverkar och på det sättet fokusera på att förebygga trakasserier.

13.55-14.30

Sonja Schwarzenberger om vilka som är mest utsatta för sexuella trakasserier i arbetslivet idag och vilka faktorer som ökar riskerna att drabbas. Hur bryter vi tystnadskulturen som råder kring sexuella trakasserier och vad kan vi göra för att motverka dem?

14.30-14.50 PAUS med kaffe
14.50-16.00 Panelsamtal med ovanstående föreläsare. Hur går vi vidare? Konkret fortsättning.
16.00-16.30 Publikens frågor samt summering av moderatorn

 

Medverkande

Sonja Schwarzenberger

Sonja Schwarzenberger föreläser om hur man förebygger sexuella trakasserier på jobbet. Sonja var tidigare chefredaktör för Bang, var en av initiativtagarna till #Prataomdet och har skrivit "Bryt tystnaden - en handbok mot sexuella trakasserier". Sonja är dagens moderator.

Josefin Lundmark

Josefin Lundmark är jurist och ombudsman på Teaterförbundet. Hon arbetar särskilt med diskrimineringsfrågor på Teaterförbundet.

Mattias Qvarsell

Mattias Qvarsell är ansvarig för arbetsmiljöenheten på Musikerförbundet och har mångårig erfarenhet från kommunpolitiskt arbete i Nacka. Mattias är också småbarnspappa, gitarrist och sångare i bandet Svensk Pop.

Svante Tidholm

Svante Tidholm är medarbetare på̊ organisationen ”Män för jämställdhet” (MÄN) där han för närvarande leder projektet Mannen Myten som ska utmana och förändra destruktiva maskulinitetsnormer. Efter #metoo har han föreläst och startat förändringsprocesser på flera organisationer.

Sanna Ghotbi

Make Equal är lösningsfokuserade jämlikhetsexperter, som arbetar med metoder och verktyg för praktiskt jämlikhetsarbete utifrån diskrimineringsgrunderna.
Sanna Ghotbi föreläser om normer, intersektionalitet och inkludering. Hur skapar vi förutsättningar för arbetsplatser där sexuella trakasserier och kränkande jargonger inte förekommer?

Teatergruppen REPA

Teatergruppen REPA arbetar med interaktiv teater, improvisation, forum- och rollspel.Flera av medlemmarna är både skådespelare och auktoriserade dramapedagoger. Med hjälp av dramats konstnärliga uttryck kan strukturer synliggöras genom att gestalta olika situationer. Erfarenheten visar att upplevelsebaserade utbildningar skapar motivation och fördjupar lärandet.

Dela:
Skriv ut
Datum
23 apr 2018
Tid
09.00-16.30
Aktivitet
Tema/branschdag
Medverkande
Sonja Schwarzenberger, Josefin Lundmark, Mattias Qvarsell, Svante Tidholm, Sanna Ghotbi, Teatergruppen REPA
Målgrupp
Alla intresserade
Övrigt
Begränsat antal platser! (säkra din plats genom att anmäla dig så snart som möjligt) Vi bjuder på fika och lunchmacka. Meddela eventuella allergier i din anmälan. Temadagen samfinansieras av Kulturakademin, Dansalliansen, Musikalliansen, Teateralliansen och Nätverkstan.
Språk
Svenska
Plats
Litteraturhuset, Lagerhuset
Heurlins plats 1 B
Göteborg
Karta (nytt fönster)
Anmäl senast
19 apr 2018

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Anmälan är stängd

Sista anmälningsdatum har passerat.