fbpx Textila material, hållbarhet och cirkulära arbetssätt - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Textila material, hållbarhet och cirkulära arbetssätt

- fokus scenkonst och filmbransch



I samarbete med Science Park Borås och GöteborgsOperan.

Beskrivning

Vad är egentligen hållbara material och vilka verktyg finns för att bedöma det? Hur kan kulturbranschen bli ännu bättre på hållbarhet och cirkulära arbetssätt? Hur kan scenkonsten och filmbranschen bidra till att uppfylla Västra Götalandsregionens klimatmål?

Kulturakademin bjuder i samarbete med Science Park Borås och GöteborgsOperan in till en dag om hållbarhet och cirkulära arbetssätt med utgångspunkt i textila material inom scenkonst och filmproduktion. Målet är att du efter dagen ska ha fått ökad kunskap om olika textila materials miljö- och klimatpåverkan, hur branschen kan bidra till den nödvändiga omställningen, samt möjlighet till dialog med andra aktörer inom scenkonst och film.

Lunch ingår, för ökad möjlighet att nätverka och kanske hitta nya vägar för samverkan och kunskapsutbyte. 

Agenda

09.00-09.30 Ankomst och fika

09.30-12.00 Interaktiva föreläsningar:

  • Hållbara textila material, vad är det? Mats Johansson pratar om textila material och hållbarhet med möjlighet att ställa frågor.

  • Textila inköp med sikte mot uppsatta klimatmål. Josefine Cataldo berättar och ger exempel från sitt arbete med att få kommuner att köpa in mer cirkulärt och hur det kopplar till existerande klimatlöften.

  • Introduktion till cirkulär ekonomi.Erik Valvring och Anna Lindgren pratar om cirkulär ekonomi och hur man kan arbeta med skifte till nya arbetssätt och nya samarbeten.

12.00-13.00 Gemensam samtalslunch i GöteborgsOperans restaurang

Agenda fortsättning (endast GöteborgsOperans anställda)

13.00-15.00 Workshop för GöteborgsOperan
Vi diskuterar utifrån hur GöteborgsOperan kan skapa en ny nivå av hållbarhet och vilka nya samarbeten som måste till.

15.00-15.30 Summering och avslut

OBS! Skriv med i motiveringen i din ansökan om du INTE kan delta på lunchen.


* Både Sverige och EU ser övergången till en cirkulär ekonomi som en av grundstenarna i omställningen till ett klimatneutralt samhälle och båda har en ökad cirkulär ekonomi bland sina mål. Cirkulär ekonomi handlar om smarta och hållbara lösningar med syftet att minska miljöpåverkan av produkter. I en cirkulär ekonomi används saker och ting så länge som möjligt. När de går sönder lagas de, görs om till något annat eller återvinns. Det är en form av kretslopp som använder så lite som möjligt av jordens resurser - alltså raka motsatsen till en linjär ”slit och släng”-kultur.

 

Foto: Lennart Sjögren, från Wagners "Ragnarök" på GöteborgsOperan. Statistgrupp i secondhandkläder, en del växtfärgade och återanvända från första delen av Nibelungenringen, "Rhenguldet".
 

Kursledare/workshophållare

Mats Johansson

Mats Johansson är textilingenjör och har i snart 40 år arbetat med produkt- och processutveckling, både i näringslivet, som egenföretagare och på Textilhögskolan/Science Park Borås. Han har bland annat varit med och utvecklat de första funktionella regnplaggen, tyg till airbags och material till den uppblåsbara cykelhjälmen Hövding.

Josefin Cataldo

Josefine Cataldo har sin hemvist på Science Park Borås där hon arbetar som projektledare för nätverket Cirkulär kommun och som samordnare för ”Tjänster och cirkulära varor” och ”Design för en hållbar livsstil” inom kraftsamlingen ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om”. Med ett stort engagemang i hållbarhetsfrågor arbetar hon med att skapa kunskapshöjande aktiviteter och hitta insatser som kan driva på och stötta i en hållbar och cirkulär omställning.

Erik Valvring

Erik Valvring har arbetat +20 år med innovation och cirkulära affärsmodeller och var bl.a. ansvarig för uppstarten av Västra Götalandsregionens kraftsamling ”Cirkulära Affärsmodeller”. Erik är Innovationsstrateg på Science Park Borås och medansvarig i flertalet textila projekt med inriktning på hållbarhet inom textil och mode.

Anna Lindgren

Anna Lindgren arbetar som samordnare på Science Park Borås för satsningarna ”Tjänster och cirkulära varor” och ”Design för en hållbar livsstil”. Efter över 10 år inom hållbarhetsarbete i näringslivet i olika roller började hon på Science Park Borås vintern 2022. Personligen brinner hon för att få till den cirkulära omställningen och ser det som mitt bidrag att vända negativa prognoser om framtiden till något positivt för framtida generationer.

Dela:
Skriv ut
Datum
15 jun 2022
Tid

09.00-13.00 för alla deltagare
09.00-15.30 för GöteborgsOperans anställda

Aktivitet
Kurs/workshop
Kursledare/workshophållare
Mats Johansson, Josefin Cataldo, Erik Valvring, Anna Lindgren
Målgrupp
För inköpare, tekniska produktionsledare, tillskärare, tapetsörer, rekvisitörer, scenografer, kostymörer, attributörer, producenter och övriga intresserade inom scenkonst och audiovisuella media.
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Eftermiddagsprogrammet är för GöteborgsOperans anställda. Övriga deltagare är varmt välkomna kl. 9-13 (inklusive samtalslunch). Ange vid anmälan om du INTE kan delta i lunchen, så undviker vi onödigt matsvinn.
Språk
Svenska
Antal platser
42 st
Plats
GöteborgsOperan, Lilla scenen. Ingång via huvudentrén.
Christina Nilssons gata
411 04 Göteborg
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
02 jun 2022

Kulturakademins aktiviteter bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.