fbpx Skådespeleri i tv-serier - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Skådespeleri i tv-serierKursen är producerad av Kulturakademin med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland

Kursbeskrivning

Den här kursen syftar till att finslipa ditt skådespeleri för de krav som tv-serier ställer med korta scener och många avsnitt.

Under fem dagar arbetar vi med scener i olika genrer, där du får 2-3 scener ur en tv-serie att dyka ner i. Arbetet har grunden i Stanislavskij, hjärtat i Chubbuck-tekniken (The Power of the Actor av Ivana Chubbuck) och influeras av andra skådespelartekniker så som Uta Hagen- och Meisnertekniken, Michael Chechkov samt Method Acting.
Den röda tråden utgörs av etableringen av ett rollarbete på en djupt personlig nivå. Arbetet är såväl analytiskt som emotionellt, fysiskt och intuitivt. Vi går igenom tekniker för att ta fram och visa starka känslor som till exempel rädsla, sorg och förälskelse samt en metod för att gestalta förälder, barn, syskon eller barndomskamrater. Kursen går också igenom förberedelser inför inspelningsögonblicket och ger en mycket konkret metod att arbeta efter.

Målet med kursen

Målet är att du efter kursens slut kan driva din gestaltning i varje enskild scen och samtidigt vara trogen din karaktärs resa genom säsongens alla avsnitt. Du kommer också att få verktyg och tips om hur du kan förhålla dig när du har en biroll i en tv-serie. Hur gör du ett riktigt bra jobb när du har en eller ett par inspelningsdagar med skådespelare och team som kanske redan arbetat tillsammans i månader?

Vem kan söka?

Professionella skådespelare.

Upplägg 

Dag 1
Vi analyserar de drivkrafter som är igång, först genom hela tv-serien och sedan i varje scen för sig för att hitta dina personliga kopplingar till det som sker i scenen.

Dag 2
Vi går djupare in i arbetet med att hitta personliga kopplingar, nu med det som sker i varje litet ögonblick i scenen.

Dag 3
Den här dagen går arbetet över till att driva i scenerna och hur du relaterar till de andra i scenen. Vi arbetar med att hitta ”the game” – den lek eller det spel som varje scen är, samt vad som triggar dig att börja en scen.

Dag 4
Nu är det dags att undersöka hur du använder föremål i scenen, hur du ger platsen scenen utspelar sig på en personlig laddning och till arbetet med den så viktiga inre monologen – att lyssna till sig själv och till andra.

Dag 5
Den sista dagen handlar om att släppa allt förarbete för att kunna vara närvarande i ögonblicket. Vi går igenom metoder för att förbereda sig för inspelningen, att ”komma ut ur huvudet” och bli en levande människa framför kameran.

Viktigt att veta!

  • Om du blir antagen till kursen får du en inloggning till Kulturakademins lärplattform Learnster, där allt kursmaterial finns samlat.
  • Du tilldelas, cirka tre veckor före kursstart, en tv-serie med två-tre scener från helt olika avsnitt samt en eller två scenpartner/s som du ska arbeta tillsammans med under veckan. Ni förbereder er genom att se alla avsnitten i ”er” tv-serie och repetera in scenerna tillsammans.
  • Kursen är kostnadsfri.

Frågor om kursen?

Varmt välkommen att kontakta Sassa Wickman, sassa@kulturakademin.com.


Röster från tidigare deltagare:

"Fantastisk kurshållare, väldig fin & trygg grupp, vi fick otrolig bra verktyg och nya insikter för vårt jobb. Livsförändrande skulle jag nästan säga."

"Att få tillgång till en teknik användbar både för tv/filmskådespeleri och på scenen. Kombination av teori och praktik. Elisabeth skapade mkt god stämning i gruppen."

"Elisabet är fantastik på det hon gör. Jag fick nya verktyg vad gäller att arbeta och förbereda sig inför ett jobb i tv-serie eller film."

Kursledare

Elisabet Sevholt

Elisabet Sevholt arbetar som coach för skådespelare, sångare, regissörer och manusförfattare. Hon håller kurser och workshops i Skandinavien och Europa och har coachat många skådespelare för både svenska och internationella tv-serier. Hon har också undervisat vid teaterskolor som The Oxford School of Drama och Lee Strasberg Theatre Institute. 2008 blev hon officiellt ackrediterad lärare i Chubbuck-tekniken av Ivana Chubbuck. Elisabet har också regisserat mer än 30 föreställningar för teaterscener i Sverige och England.

Läs mer på www.elisabetsevholt.com.

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
15 jan 2024
Till:
19 jan 2024
Tid

Kl. 09.00-16.00 alla dagarna

Aktivitet
Kurs/workshop
Kursledare
Elisabet Sevholt
Målgrupp
Professionella skådespelare
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Ta med inneskor
Språk
Svenska
Antal platser
10 st
Plats
Esperantoscenen (gamla Teater UNO)
Esperantoplatsen 7
411 19 Göteborg
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
10 dec 2023

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.