fbpx Skådespeleri i tv-serier - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Skådespeleri i tv-serier



Kulturakademin i samarbete med Teateralliansen

Kursbeskrivning

Den här kursen syftar till att finslipa ditt skådespeleri för de krav som tv-serier ställer, korta scener och många avsnitt. Målet är att du efter kursens slut kan driva din gestaltning i varje enskild scen och samtidigt vara trogen din karaktärs resa genom säsongens alla avsnitt. 
Kursen ger dig också verktyg och tips om hur du kan förhålla dig när du har en biroll i en tv-serie. Hur gör du ett riktigt bra jobb när du har en eller ett par inspelningsdagar med skådespelare och team som kanske redan arbetat tillsammans i månader?

Under fem dagar arbetar vi med scener i olika genrer, där varje deltagare får 2-3 scener ur en tv-serie att dyka ner i. Arbetet har grunden i Stanislavskij, hjärtat i Chubbuck-tekniken (The Power of the Actor av Ivana Chubbuck) och influeras av andra skådespelartekniker så som Uta Hagen- och Meisnertekniken, Michael Chechkov samt Method Acting.

Den röda tråden utgörs av etableringen av ett rollarbete på en djupt personlig nivå. Arbetet är såväl analytiskt, som emotionellt, fysiskt och intuitivt. Vi går igenom tekniker för att ta fram och visa starka känslor som till exempel rädsla, sorg och förälskelse samt en metod för att gestalta förälder, barn, syskon eller barndomskamrater. Kursen går också igenom förberedelser inför inspelningsögonblicket och ger en mycket konkret metod att arbeta efter.

 

Förberedelser

De som blir antagna till kursen tilldelas, cirka tre veckor före kursstart, en tv-serie med två-tre scener från helt olika avsnitt samt en eller två scenpartner/s som de ska arbeta tillsammans med under veckan. Deltagarna förbereder sig genom att se alla avsnitten i ”sin” tv-serie och repetera in scenerna tillsammans.

Upplägg

Dag 1
Vi analyserar de drivkrafter som är igång, först genom hela tv-serien och sedan i varje scen för sig för att hitta dina personliga kopplingar till det som sker i scenen.

Dag 2
Vi går djupare in i arbetet med att hitta personliga kopplingar, nu med det som sker i varje litet ögonblick i scenen.

Dag 3
Den här dagen går arbetet över till att driva i scenerna och hur du relaterar till de andra i scenen. Vi arbetar med att hitta ”the game” – den lek eller det spel som varje scen är, samt vad som triggar dig att börja en scen.

Dag 4
Nu är det dags att undersöka hur du använder föremål i scenen, hur du ger platsen scenen utspelar sig på en personlig laddning och till arbetet med den så viktiga inre monologen – att lyssna till sig själv och till andra.

Dag 5
Den sista dagen handlar om att släppa allt förarbete för att kunna vara närvarande i ögonblicket. Vi går igenom metoder för att förbereda sig för inspelningen, att ”komma ut ur huvudet” och bli en levande människa framför kameran.

Kursledare

Elisabet Sevholt

Elisabet Sevholt arbetar som coach för skådespelare, sångare, regissörer och manusförfattare. Hon håller kurser och workshops i Skandinavien och Europa och har coachat många skådespelare för både svenska och internationella tv-serier. Hon har också undervisat vid teaterskolor som The Oxford School of Drama och Lee Strasberg Theatre Institute. 2008 blev hon officiellt ackrediterad lärare i Chubbuck-tekniken av Ivana Chubbuck. Elisabet har också regisserat mer än 30 föreställningar för teaterscener i Sverige och England. Läs mer på www.elisabetsevholt.com

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
12 okt 2020
Till:
16 okt 2020
Tid

Kl. 9.00-16.00

Aktivitet
Kurs/workshop
Kursledare
Elisabet Sevholt
Målgrupp
Professionella skådespelare
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
OBSERVERA att Kulturakademin behöver fakturera dig en frånvaroavgift på 500 kr om du uteblir utan att avanmäla dig senast 24 timmar innan aktiviteten startar. VIKTIGT! Ta med inneskor - inga ytterskor i dansstudion.
Språk
Svenska
Antal platser
9 st
Plats
Kulturakademin/Spinns dansstudio
Järntorget 7, 1 tr
413 04 Göteborg
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
05 mar 2020

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.