fbpx Scriptakurs: Lär dig hålla klaffen! (självstudier) - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Scriptakurs: Lär dig hålla klaffen! (självstudier)

– en introduktion till scriptayrket på en dramaproduktion inom film/tv



Kursen är producerad av Kulturakademin i samarbete med Film i Väst med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland

Röster från tidigare deltagare:
"Matnyttig kunskap som är relevant för att faktiskt kunna utföra yrket, konkreta exempel, och en kursledare som vet vad hon talar om pga erfarenhet."
"Det var en sån otroligt välplanerad kurs och väldigt inspirerande!"
"Jag är jättenöjd och jag tycker att Christina är en väldigt pedagogisk och bra kursledare."
"Jag rekommenderar starkt Kulturakademins scriptakurs! Kursen gav mig en mycket större förståelse för scriptans omfattande arbete, ett arbete som många gånger sker helt under radarn för många i teamet. Kursen var rolig och inspirerande med en bladning av inlärningsmoment."


Kursbeskrivning

Den här webbaserade självstudiekursen är för dig som inte jobbar som scripta idag utan som t ex koordinator, produktionsledare, FAD, SAD, produktionsassistent, – men även för runners, platschefer/platsassar, inspelningsassistenter samt B/C-fotografer, videoass, DIT och som gärna skulle vilja ta steget åt sidan för att öka på dina kompetenser. Syftet är att du ska få kunskap om hur en scripta arbetar och få en utförlig inblick i scriptans alla arbetsuppgifter, utöver filmkontiuniteten. Du kommer också få veta hur scriptan och produktionen kan optimera samarbetet före, under och efter inspelningen av filmen eller tv-serien. Målet är att du efter genomgången kurs ska kunna börja ta uppdrag som scripta på mindre produktioner.

Kursen visar hur scriptan arbetar, både med papper och penna och med digitala hjälpmedel.


Vem kan söka?

Koordinator, produktionsledare, FAD, SAD, produktionsassistent, – men även runners, platschefer/platsassar, inspelningsassistenter samt B/C-fotografer, videoass, DIT m.fl.


Innehåll

  • Vad gör filmscriptan förutom att hålla koll på kontiuniteten?
  • Vad är det för skillnad på en film- respektive tv-scripta?
  • Vilka avdelningar har nytta av scriptan?
  • När behöver man mer än en scripta?
  • Behöver alla produktioner en scripta?
  • Analog- eller digital scripta?
  • Varför tajma manus?
  • När bör man låsa manus, och vad gör man med ändringar som kommer i efterhand?
  • Kollationeringar och repetitioner, med eller utan scriptan?
  • Hur mycket förberedelsetid behövs?
  • Det nära samarbetet med regissör och klippare/klippassar


Viktigt att veta!

Kursen är helt och hållet webbaserad och bygger på självstudier. Om du blir antagen till kursen får du en inloggning till Kulturakademins lärplattform Learnster, där allt kursmaterial finns samlat. Du bestämmer själv var, när och i vilken takt du tar del av materialet.


Frågor om kursen?

Varmt välkommen att kontakta Sassa Wickman, sassa@kulturakademin.com.

 

Kursledare

Christina Bredelius

Christina Bredelius gick en tv-regiutbildning i Göteborg i början av 2000-talet men ett inhopp som filmscripta på en kortfilm ledde till en karriär som pågår än idag, 22 år senare.
Christina har scriptat tv-serier, kort- och långfilmer och en och annan reklamfilm. Regissörerna har bl a hetat Ella Lemhagen, Helena Bergström, Colin Nutley, Lisa Ohlin, Hannes Holm, Niels Arden Oplev, Jens Sjöström och Lars von Trier. Alla jobbar på olika sätt och behöver olika saker av sin scripta, men det är det som är tjusningen, enligt Christina. Yrket är i grunden detsamma, men hur man är det bästa stödet för sin regissör och produktionen varierar.

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
22 apr 2024
Till:
31 jan 2025
Tid

När du blivit antagen bestämmer du själv var, när och i vilken takt du tar del av materialet.

Aktivitet
Självstudier
Kursledare
Christina Bredelius
Målgrupp
Koordinator, produktionsledare, FAD, SAD, produktionsassistent, – men även runners, platschefer/platsassar, inspelningsassistenter samt B/C-fotografer, videoass, DIT
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Eftersom kursen bygger på självstudier antar vi ansökningar allt eftersom de kommer in, om du uppfyller våra grundkriterier.
Språk
Svenska
Plats
Online

Online
Ansök senast
18 dec 2024

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Logga in för att ansöka

För att ansöka till den här aktiviteten behöver du ha en profil på Kulturakademin.

Logga in

Skapa en profil

Skapa profil/konto