fbpx Rollen som produktionsledare inom film/tv - vad behöver jag kunna? (självstudier) - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Rollen som produktionsledare inom film/tv - vad behöver jag kunna? (självstudier)



Kursen är producerad av Kulturakademin i samarbete med Film i Väst, Filmpool Nord, Film Stockholm, Film i Skåne med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland

Kursbeskrivning

I den här självstudiekursen online får du både grunderna och fördjupningen i vad det innebär att arbeta som produktionsledare i en film/tv-dramaproduktion, från förproduktion till postproduktion.

"Vårt syfte med kursen är att dela med oss av våra erfarenheter och ta upp det som vi anser vara viktigt på ett övergripande plan, så att du som vill jobba som produktionsledare kan lära dig mer om vad rollen innebär. Målet är att inspirera dig som vill arbeta som produktionsledare till att våga ta steget! Vi hoppas också att du efter kursen ska känna att du har en tydlig uppfattning och kunskap om vad som krävs av en produktionsledare." Anette Wiman och Filippa Palm, kursledare

Självstudiekursen bygger helt på egenstudier och består av ett gediget kursmaterial: åtta inspelade filmer med kursledarna där de går igenom alla delar som ingår i produktionsledarrollen, inspelade intervjuer med andra yrkesfunktioner i ett filmteam, texter, mallar samt uppgifter/övningar. Eftersom kursen är online bestämmer du själv var, när och i vilken takt du tar del av materialet. Du kan även pausa kursen och återkomma senare.

Vem kan söka?

Detta är en kurs för dig som har arbetat många år i branschen, till exempel som produktionskoordinator, FAD, SAD eller scripta eller inom platsavdelningen och känner att du vill ta dig vidare till en annan nivå. 

Innehåll

• Arbetsrollen 
- Vad gör en produktionsledare inom film och tv?   
- Arbetssätt & Struktur 
- Krav & förväntningar
- Erfarenhet & utbildning
- Ledarskap 
- Förhållandet till producenterna 
- Förhållandet till FAD & övriga A-funktioner

• Förproduktion 
- Identifiera utmaningar 
- Upprätta produktionsplan
- Bygga upp produktionskontor
- Leverantörer & offerter
- Reka inspelningsplatser & andra rek

• Manus
- Manusnedbrytning - utifrån produktionsledarens roll

• Team & ekonomi 
- Hitta, förhandla och anställa ett team
- Avtal 
- Extrapersonal 
- Tidrapporter, handkassor & budgetavstämningar
- Hållbarhetstänk
- Fakturor & utbetalningar 

• Arbetsregler
- Arbetsregler, skyddsombud, facklig Förtroendeman 
- Att arbeta med barn
- Övertid & OB
- 5- 11- och 36-timmarsregeln 

• Inspelning
- Inspelningsplan
- Produktionsmöten
- Kort om konflikthantering
- Tips inför avrustning

• Teknik
- Produktionsledaren och tekniken
- Intervjuer med teknikuthyrare

• Postproduktion
- Produktionsledaren och posten
- Intervju med en supervisor inom postproduktion

Kursledare: Anette Wiman och Filippa Palm

Anette Wiman har gått den långa vägen med utbildningar på universitetet, Film Akademin, IHM och IHTV för att sedan börja på SVT som koordinator. Hon tog det första produktionsledarjobbet på en långfilm i början av 2000-talet. Anette har även arbetat som linjeproducent men det finns något med produktionsledararbetet som hon tycker är kul, omväxlande och spännande. Hon gillar utmaningar och att vara en i produktionsnavet, som tillsammans med ett team skapar film och tv. Anette brukar ibland beskriva sitt jobb som en kreativ problemlösare.

Filippa Palm började som koordinator efter att ha gått ut FAU 2015 och tog klivet till produktionsledare 2019, då på en långfilm. Filippa har sen dess även jobbat som produktionsekonom på ett par produktioner. Nu arbetar hon som In house Post Producer på ett postproduktionsbolag i Göteborg och lär sig den delen av branschen. Filippa brinner dock fortfarande för produktionsledarrollen. "När jag väl tog klivet var det snabbt uppenbart att det var no turning back, det var så kul med det ansvar och engagemang som krävs och följer rollen". Filippa har bland annat jobbat med Vår Tid Är Nu, Lassemajas detektivbyrå och Nelly Rapp-filmerna.

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
12 jun 2023
Till:
23 jun 2024
Tid

Eftersom kursen bygger på självstudier, antar vi ansökningar allt eftersom de kommer in, om du uppfyller våra grundkriterier.

När du blivit antagen bestämmer du själv var, när och i vilken takt du tar del av materialet. Kursen sparas även i din profil så att du kan gå den hur många gånger du vill.

Aktivitet
Självstudier
Kursledare: Anette Wiman och Filippa Palm
Målgrupp
Detta är en kurs för dig som har arbetat många år i branschen, till exempel som produktionskoordinator, FAD, SAD eller scripta eller inom platsavdelningen och känner att du vill ta dig vidare till en annan nivå. 
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Eftersom kursen bygger på självstudier, antar vi ansökningar allt eftersom de kommer in, om du uppfyller våra grundkriterier.
Språk
Svenska
Plats
Online

Online
Ansök senast
31 maj 2024

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Logga in för att ansöka

För att ansöka till den här aktiviteten behöver du ha en profil på Kulturakademin.

Logga in

Skapa en profil

Skapa profil/konto