Kursen är producerad av Kulturakademin i samarbete med Coompanion och är en del i det EU-finansierade projektet Evolve, med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland
"Planera och finansiera din projektidé" är en kurs som består av två delar: förinspelade föreläsningar och en heldagsworkshop med möjlighet att arbeta med och få feedback på projektansökningar.
Den här kursen erbjuder konkreta verktyg för att förverkliga din projektidé – från vision till genomförande. Du får en djupare förståelse för det kulturpolitiska landskapet och lär dig navigera i landskapet för offentlig finansiering.
Vi kommer att fokusera på regionala och nationella stödstrukturer för genomförande av nordiska och europeiska projekt. Särskilt fokus ligger på att utveckla din förmåga att formulera tydliga, genomarbetade och konkurrenskraftiga projektansökningar.
Kursen är för dig som har har erfarenhet av att skriva projektansökningar Oavsett om du tidigare har haft svårt att få projektstöd eller vill vässa din kompetens, får du här verktyg och strategier för att skapa ansökningar som sticker ut, övertygar och ökar dina chanser att få finansiering.
Målet med kursen är att ge dig konkreta verktyg som du kan ha nytta av när du utvecklar din idé till koncept, och vidare till bra projektansökningar.
Kursens upplägg består av två delar: förinspelade föreläsningar i form av en baskurs, och en heldagsworkshop med möjlighet att arbeta med och få feedback på projektansökningar. Du får, genom vår lärplattform Learnster, tillgång till filmer där varje modul presenteras så att du kan titta igenom dem innan workshopen men när det passar dig.
Den fysiska träffen kommer att äga rum i Varberg på Kulturhuset Komedianten. Workshopen innehåller en genomgång av projektplaneringsfasen, inklusive research, arbetsprocess och övriga tips på hur en ansökan kan formuleras. Som deltagare får du praktiska tips och vägledning i hur du kan planera en projektansökan och du får gärna arbeta med en projektidé som du tror skulle kunna passa ett regionalt, nationellt eller nordiskt samarbete.
Förberedelser
Du som blir antagen till kursen får en inloggning till Kulturakademins lärplattform Learnster där du får tillgång till videomaterial, som du ska se och analysera före kursstart. Filmerna är en del av en baskurs som innehåller exempel från regional nivå.
Kursledaren kommer att vägleda dig i utvecklandet av en konkret projektidé, där slutmålet är att skicka in minst en projektansökan.
Förinspelade filmer:
Modul 1. Kulturpolitik och offentliga stöd
I den första delen tar vi oss an området kulturpolitik, i syfte att bättre och tydligare förstå de offentliga stödstrukturerna. Vad innebär begreppet “kulturpolitik” och vilka är de nationella kulturpolitiska målen? För att kunna skriva bra ansökningar behöver du förstå vilket sammanhang du verkar i. Du behöver förstå vem bidragsgivaren är och vad den ställer för krav på dig som söker stöd för dina projektidéer.
Modul 2. Projektplanering
I modul två fokuserar vi på hur du tar en idé och omsätter den till ett konkret projekt. Vi kommer diskutera hur du kan identifiera och engagera rätt målgrupper och intressenter. Dessutom fördjupar vi oss i aspekter av projektledningen, såsom budgetering, riskhantering och effektiva kommunikationsstrategier för att säkerställa projektets framgång.
Modul 3. Att skriva projektansökningar
I denna del kommer vi att fördjupa oss i vad du ska tänka på innan du börjar skriva en ansökan: hur kan du planera skrivprocessen, och framför allt, vilken stilnivå och vilket tilltal ska du använda för att öka dina chanser att få din ansökan beviljad? Att upprätta en bra ansökan tar ofta längre tid än man tror. Oftast skriver du en ansökan i samarbete med någon eller några andra, och det krävs en noggrann planering för att komma i mål, det vill säga att få ansökan beviljad.
Var: Kulturhuset Komedianten, Lilla teatern
Tid: kl. 09.00 – 16.00
När: 13 maj
Du som har erfarenhet av att skriva projektansökningar, är professionell kulturaktör och verksam inom Kulturella Kreativa Branscher.
Urval av deltagare görs på basis av mångfald sett till branschrepresentation, geografisk spridning och möjlighet till att vidareutveckla projektidéer.
- Vad handlar ditt/ert projekt om?
- Har ni tidigare ansökt om stöd för idén?
Om ja, har ni fått stöd för hela eller delar av den?
- Med vem eller vilka samarbetar ni?
- Vad är den ungefärliga budgeten för projektet?
Du svara på frågorna i fältet MOTIVERING.
Om du blir antagen till kursen får du en inloggning till Kulturakademins lärplattform Learnster, där allt kursmaterial finns samlat.
Kursen är kostnadsfri men vid sen avbokning debiteras du en frånvaroavgift på 500 kr.
Varmt välkommen att kontakta Ann-Sophie Cordes annsophie@kulturakademin.com
Alfiero Zanotto är utbildad kulturekonom och har i nästan tio år arbetat som tjänsteperson inom olika delar av den offentliga förvaltningen med kultur- och utbildningsfrågor.
Alfiero har sin bakgrund inom Kulturförvaltningen i Halmstad, Region Halland, Nordiska ministerrådet och Universitets- och högskolerådet. Han har arbetat med många olika stödstrukturer och hjälpt hundratals sökande att gå från idé och ansökan till beviljat stöd.
https://culturics.org/
Förberedelser inför workshopen. Titta igenom baskursen på egen hand mellan den 8 –12 maj
Workshop på Kulturhuset Komedianten den 13 maj, kl. 09.00 – 16.00
För att ansöka till den här aktiviteten behöver du ha en profil på Kulturakademin.