fbpx Landa ditt första offentliga gestaltningsuppdrag - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Landa ditt första offentliga gestaltningsuppdrag

– grunderna i att söka och få uppdragen



Kulturakademin i samarbete med Göteborgs Bildverkstad.

Kursbeskrivning

Den här kursen riktar sig till dig som arbetar inom bild- och formområdet eller konstnärligt som fotograf och som vill fördjupa dina kunskaper i att ansöka om och utföra offentliga konstuppdrag. 

Under sju kurstillfällen varvas föreläsningar med praktiskt arbete och feedback. Du får  kunskap kring vad arbete med offentlig gestaltning innebär och vad som krävs, samt hjälp med att påbörja en egen intresseanmälan till en verklig utlysning.

Målet med kursen

Efter avslutad kurs har du fått fördjupad inblick i var du kan hitta relevanta uppdrag, samt större kunskap om hur ansökningsprocessen för offentliga konstuppdrag ser ut. Du kommer även att ha arbetat fram och fått feedback på en egen intresseanmälan för ett specifikt offentligt gestaltningsuppdrag.

Kursupplägg

  1. Ons 5 oktober kl. 18.00–20.00
    Föreläsning med Alexandra Hedberg: Att söka gestaltningsuppdrag.
    Hur hittar du gestaltningsuppdrag? Vad för sorts uppdrag finns det? Hur bör en intresseanmälan se ut?
    Vid detta tillfälle presenteras uppgiften du kommer att arbeta med under kursens gång - din egen intresseanmälan om ett offentligt gestaltningsuppdrag.

  2. Ons 12 oktober kl. 18.00–20.00
    Praktiskt arbete med Lars Dyrendom och Lidia Blomgren: sammansättning av visuell bildportfolio till din intresseanmälan om ett offentligt gestaltningsuppdrag.

  3. Ons 19 oktober kl. 18.00–20.00
    Föreläsning med Alexandra Hedberg: Hur går du vidare när du tilldelats ett skissuppdrag?
    Vad för olika sorters skissuppdrag finns? Vad brukar ett skissförslag innehålla? Vem bedömer skissuppdragen och hur kan det påverka tilltalet?
    Vi tittar på exempel på skisspresentationer med budget och visualiseringar.

  4. Ons 26 oktober kl. 18.00–20.00
    Praktiskt arbete med Lars Dyrendom: bearbetning av text till din intresseanmälan om ett offentligt gestaltningsuppdrag.

  5. Ons 9 november kl. 18.00–20.00
    Föreläsning med Alexandra Hedberg: Formalia att ha koll på.
    Vad är Lagen om Offentlig Upphandling? Hur kan ett skissuppdragsavtal eller gestaltningsuppdragsavtal se ut? Hur förhandlar man om sitt avtal? Vad bör en budget innehålla? Vilka detaljer är viktiga att ha koll på gällande försäkringar och vad händer om något går fel?
    Obs! Efter detta tillfälle (och senast 16 november) kommer du få skicka in din framarbetade intresseanmälan om ett offentligt gestaltningsuppdrag för feedback.

  6. Ons 23 november kl. 18.00–20.00
    Feedback med Alexandra Hedberg: vi tittar gemensamt igenom allas intresseanmälningar och Alexandra ger kort feedback på hur de kan förbättras.

  7. Ons 7 december kl 18.00–20.00
    Möjlighet till efterarbete med Lars Dyrendom och Lidia Blomgren: utifrån Alexandras feedback vid förra tillfället gör vi en avslutande finslipning av våra intresseanmälningar.

Vem kan ansöka?

Professionellt yrkesverksamma inom bild- och formområdet, inklusive fotografer, som önskar att arbeta mer med offentliga utsmyckningsuppdrag och offentlig konst. Du ska ha ett utvecklat och tydligt konstnärligt uttryck, samt erfarenhet av utställningsverksamhet eller liknande.

Krävs några förberedelser eller eget arbete?

Ja. Under kursens gång får du utveckla din egen intresseanmälan till en verklig utlysning om ett offentligt gestaltningsuppdrag. Därför är det viktigt att du innan kursen har börjat samlat ihop bildmaterial som du tror kan bli användbart och att du avsätter tid för att arbeta med text och bild mellan kurstillfällena.

Vad behöver jag ha med mig? 

Den egna intresseanmälan som färdigställs under kursens gång ska tas fram och skickas in för feedback digitalt. Egen dator används för detta arbete.


Headerbild: del av verket "Omgruppering", offentlig gestaltning av Camilla Engman
Foto: Alexandra Hedberg

Kursledare

Alexandra Hedberg

Alexandra Hedberg är bildkonstnär. Hon har gedigen erfarenhet av offentliga gestaltningsuppdrag och har själv utfört ett tiotal. Hon har även undervisat i gestaltningsprocesser på Konstnärernas Kollektivverkstad Göteborg och arbetar som frilansande konstkonsult för offentlig konst för Konstnärscentrum Väst, med kommunala och privata uppdrag. Konstkonsultuppdraget innebär bland annat bedömning av intresseanmälningar och skissförslag och i vissa fall att arbeta uppsökande för att hitta konstnärer/bildskapare för uppdrag.

Hemsida: alexandrahedberg.se
Instagram: @alexandrahedberg

Foto: Alexandra Hedberg

Lars Dyrendom

Lars Dyrendom är fotograf och kulturprojektledare. Han har arbetat på Göteborgs Bildverkstad sedan 2015 med verksamhetsutveckling och ekonomi. Han har också stor erfarenhet av att arbeta med bokproduktion och utställningar. Lars har goda kunskaper i att skapa samarbeten, ansökningsskrivning, budgetering och finansiering av projekt.

Hemsida: dyrendom.com
Instagram: @larsdyrendom

Foto: Lidia Blomgren

Lidia Blomgren

Lidia Blomgren är formgivare, mönsterkonstnär, prisbelönad illustratör och författare. Hon är anställd på Göteborgs Bildverkstad där hon arbetar med kommunikation och verksamhetsutveckling. Hon har också i många år arbetat som kursledare i konstnärliga ämnen på ArtCollege, Folkuniversitet, samt under flera år haft rollen som regionombud för Illustratörcentrum väst. Inom sin konstnärliga praktik arbetar Lidia främst med böcker och bilder för barn. Just nu är hon aktuell med lanseringen av appen Kicko Beads.

Hemsida: lidiablomgren.se
Instagram: @lidiablomgren

Foto: Lars Dyrendom

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
05 okt 2022
Till:
07 dec 2022
Tid

5 okt kl. 18.00–20.00
12 okt kl. 18.00–20.00
19 okt kl. 18.00–20.00
26 okt kl. 18.00–20.00
9 nov kl. 18.00–20.00
23 nov kl. 18.00–20.00
7 dec kl. 18.00–20.00

Aktivitet
Kurs/workshop
Kursledare
Alexandra Hedberg, Lars Dyrendom, Lidia Blomgren
Målgrupp
Professionellt yrkesverksamma inom bild- och formområdet, inklusive fotografer.
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
- Kursen är kostnadsfri. - Till ansökan ska CV bifogas samt en motivering till varför just du vill gå kursen. - Urvalet sker i direkt anslutning till sista ansökningsdag. - Tillgänglighetsinfo rörelse respektive allergi: Kurslokalen ligger en trappa upp i en byggnad från 1700 -talet. Flera trappor finns, men ingen hiss. Det händer att djur vistas i lokalen.
Språk
Svenska
Antal platser
12 st
Plats
Göteborgs Bildverkstad
Klippan 6
414 51 Göteborg
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
27 sep 2022

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.