fbpx KONST & TEKNIK - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Anmälan

KONST & TEKNIK

Om ljudets och teknikens konstnärliga betydelse



Beskrivning

Skådespelaren i relation till samtida ljuddesign, förhållningssättet mellan människa och maskin, mellan kropp och ljud, AI i konstnärliga skapandeprocesser. Detta och mycket mer får du ta del av när Kulturakademin bjuder in till ett seminarium där vi undersöker begreppet konst och teknik ur olika perspektiv och hur tekniska lösningar kan utveckla och förhöja det konstnärliga uttrycket. Vi hoppas ge inspiration och öka kunskapen om ljudets roll i skapande processer. Hur går det att bryta det gamla tänket och istället tänka utanför boxen?

 

Program

13.00-14.10  
Ljuddesign som gestaltningsmedel inom talateater –
om skådespelarrösten (skådespelaren) i relation till samtida ljuddesign.

Hur hittar vi varandra (ljuddesigner, regissör och skådespelare)? Vad behövs för att det ska uppstå? Möjligheter/problem med ny kunskap. Med Anders Aare och Per Graffman.

14.15-15.00   
Relationer mellan ljud, teknik och människa.
Hur kan man konceptualisera kring ljud? Hur kan ljuden vara meningsfulla i sig själva? I Annelie Nederbergs forskning om kroppens relation till elektronisk musik har hon undersökt denna både konceptuellt och praktiskt: genom att skapa musik som bollas mot teori och olika sätt att tänka. Hon har utmanat den vanliga attityden till teknologi för ljud och musik som något som ska besegras och kontrolleras, något som ljudet ska tvingas fram ur. Genom att basera sin musik på feedback (rundgång) som inte helt låter sig kontrolleras, har hon hittat ett annat förhållningssätt mellan människa och maskin, mellan kropp och ljud.

15.00-15.15   
Fikapaus

15.15-16.00   
Teknik i skapande  - intressant, nödvändigt, farligt?
Hur påverkar våra verktyg hur vi tänker och handlar i konstnärliga skapandeprocesser? Är de rentav en förutsättning för konst och nya idéer, eller ett nödvändigt ont? Kan det vara så att tekniken hjälper oss i skapandet, att förnya oss? Palle Dahlstedt kommer att ge en liten historisk tillbakablick och ett teoretiskt perspektiv på relationen mellan konstnären och teknologin. Och vad händer i framtiden, om och när teknologin blir intelligent och blir kreativ på egen hand? Hur kan och ska vi integrera sådan teknologi i vårt skapande? Är det möjligt, intressant, farligt?

16.05- 17.00 
Samtal mellan föreläsarna samt framtidsspaning. Möjlighet till frågor från publiken. Samtalet leds av Palle Dahlstedt.

Medverkande

Anders Aare

Anders Aare är lektor i ljuddesign vid Institutionen för scenkonst, Stockholms Dramatiska Högskola (StDH). Han har skrivit och regisserat Mannen i rummet, en undersökande föreställning kring förhållandet mellan text, skådespelare, ljuddesign och det visuella uttrycket. Föreställningen syftar till att undersöka hur ljuddesignen och skådespeleriet kan samspela och bidra till helhetsgestaltningen. Skådespelare är Per Graffman.

Per Graffman

Per Graffman är skådespelare och utbildad på Teater och Operahögskolan i Göteborg 1986-89. Sedan dess har han frilansat som skådespelare inom teater, film och television och varit verksam bland annat på Unga Klara, Dramaten och Riksteatern. Per arbetar även som pedagog, regissör och skådespelare/coach vid ledarutbildningar och har deltagit i ett flertal övningar och undersökande projekt på STDH.

Annelie Nederberg

Annelie Nederberg är kompositör och ljuddesigner, främst inom scenkonst såsom modern dans och teater. Hon komponerar också akusmatisk musik och framträder live med sitt egenutvecklade feedbackinstrument och/eller andra elektroniska ljud och objekt. Annelie har doktorerat på relationen mellan kropp/rörelse och elektronisk musik vid University of Surrey i Storbritannien. Hon har också en BA och en MRes från De Montfort University efter studier vid Gotlands Tonsättarskola och Högskolan för scen och musik i Göteborg. www.annelienederberg.com

Foto: Ramon Anthin

Palle Dahlstedt

Palle Dahlstedt är docent i datorstödd kreativitet vid Institutionen för data- och informationsteknik, Göteborgs universitet och Chalmers, samt aktiv vid Högskolan för Scen och Musik (HSM) som lärare i elektronmusik. Han är också Obel Professor i Art and Technology vid Aalborgs Universitet i Danmark. Palle är tonsättare och improvisatör, utbildad vid musikhögskolorna i Malmö och Göteborg, och har som tonsättare arbetat med allt ifrån orkestermusik till interaktiv datormusik och sceniska verk. Han har doktorerat vid den tvärvetenskapliga avdelningen Innovativ Design på Chalmers, där han koncentrerat sig på avancerad teknologi för att skapa konst och musik. I sin senare forskning, och i sin konstnärliga praktik, har han bl a fokuserat på hur verktyg och teknologi påverkar konstnärliga skapandeprocesser.

Bilden: Palle gestaltad av AI-teknik som en bunt syntkablar

Dela:
Skriv ut
Datum
10 dec 2018
Tid

Kl. 13.00-17.00

Aktivitet
Seminarium
Medverkande
Anders Aare, Per Graffman, Annelie Nederberg, Palle Dahlstedt
Målgrupp
Musikskapare, ljud- och ljusdesigners, regissörer, skådespelare, scenografer, musiker, koreografer samt ljud- och ljustekniker
Språk
Svenska
Plats
Konferenslokalen, Göteborgs Föreningscenter
Södra Allégatan 1 B
413 01 Göteborg
Karta (nytt fönster)
Anmäl senast
09 dec 2018

Kulturakademins aktiviteter bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Anmälan är stängd

Sista anmälningsdatum har passerat.