fbpx Hållbar film/tv-produktion - fokus ekologisk hållbarhet (självstudier) - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Anmälan

Hållbar film/tv-produktion - fokus ekologisk hållbarhet (självstudier)

- kunskap, inspiration och verktyg för en accelererad omställning av branschenKursen är producerad av Kulturakademin i samarbete med Film&TV-Producenterna (sammankallande för Branschrådet för ekologisk hållbarhet) med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland

Kursbeskrivning

För att den svenska film- och tv-branschen på allvar ska kunna delta i den nödvändiga hållbarhetsomställningen vi alla står inför krävs gemensamma kunskaper, mål och metoder. 

Syftet med den här helt webbaserade självstudiekursen är att möjliggöra de första enade stegen framåt. Målet är att du som arbetar i branschen ska få inspiration och kunskap samt praktiska verktyg som du kan använda dig av i ditt yrkesutövande. Du kommer få möjlighet att reflektera kring din egen roll och det ansvar som följer med den, samt vad du behöver kunna och vilka du behöver samarbeta med för att göra verklig skillnad.

Ronny Fritsche, själ producent och hållbarhetsexpert inom film och tv, leder dig genom kursens förinspelade tre delar. Du får:
- introduktion till varför hållbarhetsarbete är något vi alla kommer behöva engagera oss i,
- fördjupning i vad ekologisk/miljömässig hållbarhet kan betyda i just kontexten film- och tv-produktion,
- konkreta verktyg och tillvägagångssätt för att komma igång - och vidare - med hållbarhetsarbetet

Kursupplägg 

Kursen bygger på inspelat videomaterial, reflektionsuppgifter och länkar och är uppdelad i tre delar/kapitel; Introduktion hållbarhet, Fokus miljö, samt Att komma igång. 

Utöver grundmaterialet med kursledaren ingår även ett inspirerande samtal med projektledar- och producentduon Emilie Jönsson och Charlotte Bhatt på SVT, som delar med sig av sina erfarenheter.

Förberedelser och eget arbete

Eget arbete med kursens övningar och reflektionsuppgifter krävs för att ta till sig kursmaterialet. 
Deltagare inbjuds att på eget initiativ interagera med varandra via en fristående Facebook-grupp och om möjligt skapa egna små studiegrupper.

Övrigt

Denna kurs kan med byggas på med Hållbar film/tv-produktion - fokus socialt och ekonomi (självstudier), men kan även fungera som en fristående kurs. (Den tidigare kursen Hållbar film/tv-produktion innehöll båda självstudiekursernas material.)

Kursen är framtagen av Kulturakademin, i samarbete med Film i Väst och med stöd från Västra Götalandsregionen och Region Halland.

Frågor om kursen?

Varmt välkommen att kontakta Peter Hiltunen: peter@kulturakademin.com

Foton: Josef Götherskjöld

Kursledare

Ronny Fritsche

Ronny Fritsche är producent och hållbarhetsexpert inom film och tv, baserad i Göteborg. Han är utbildad vid Dramatiska Institutet (idag Stockholms konstnärliga högskola) och har arbetat med film i olika roller sedan 2006, de senaste åren i rollen som producent på bolaget Zentropa Sweden. I sin roll som produktionsledare och producent började han tidigt ifrågasätta ohållbara produktionsmetoder inom film och tv och engagerade sig i att göra branschen mer hållbar. Han har bland annat ansvarat för ett stort antal hållbarhetsutbildningar för filmarbetare och varit med och utvecklat planeringsverktyget Hållbar film som från 2022 används av landets alla produktionscentra (Film i Skåne, Film i Väst,  Film på Gotland, Film Stockholm och Filmpool Nord). Ronny är även svensk representant för NEMA (Nordic Eco Media Alliance) som arbetar för att uppmuntra och främja hållbar utveckling och klimatåtgärder i de nordiska audiovisuella industrierna.

Ronnys motto:

"Att berätta historier, oavsett format, ska inte vara på bekostnad av människa eller planet."

Tidigare deltagare om kursen:

"Detta är en kurs hela Filmsverige skulle ha nytta av att gå. Otroligt inspirerande och ger en framtidstro att vi tillsammans kan göra Filmsverige hållbart."

"En kurs fylld med massa kunskap och inspiration för dig som vill arbeta mer hållbart med film, men även för dig som inte tidigare tänkt på hållbarhet."

"Denna kurs ligger helt rätt i linje med en bransch som vill ställa om till grönare produktioner. Vi anpassar oss dagligen till tid och pengar, nu är det dags att vi anpassa oss efter vår miljö och vårt klimat. Denna kurs gav mig många 'HUR' vilket har varit guld."

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
14 aug 2023
Till:
30 nov 2024
Tid

Kursen tar ca 2-5 timmar att genomföra (beroende på hur mycket du vill fördjupa dig). När du blivit antagen bestämmer du själv var, när och i vilken takt du tar del av materialet.

Tidsåtgång
Grundmaterial video: 1,5 h
+ reflektionsuppgifter och fördjupningsmaterial i lärplattformen
+ ev. egeninitierade samtal med andra kursdeltagare via öppen Facebook-grupp

Aktivitet
Självstudier
Kursledare
Ronny Fritsche
Målgrupp
För dig som jobbar inom audiovisuell media. Kursen lämpar sig för hela film- och tv-branschen, oavsett yrkesfunktion - inte bara dig som arbetar praktiskt inför och under produktion, utan även finansiärer, beställare, innehållsskapare, bolagsstyrelser, branschorganisationer och andra intressenter.
Övrigt
Kursen är kostnadsfri. Antagning sker löpande och antagning/kursinsläpp sker vanligtvis inom en vecka. OBS!---> Den här kursen drömmer om att nå alla som jobbar med film och tv i hela Sverige. Tillhör du en organisation som vill erbjuda den till en grupp medlemmar eller anställda i kombination med faciliterade Zoom-samtal för att optimera den gemensamma kunskapen? Kontakta peter@kulturakademin.com.
Språk
Svenska
Plats


Online
Anmäl senast
31 okt 2024

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Anmälan till självstudier

Anmäl dig med formuläret nedan. Har du redan ett konto kan du först logga in för att slippa fylla i uppgifterna igen.