fbpx Hållbar film/tv-produktion - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Hållbar film/tv-produktion

- kunskap, inspiration och verktyg för en accelererad omställning av branschenI samarbete med Film i Väst och med stöd från Film i Skåne, Film på Gotland, Film Stockholm och Filmpool Nord. Med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland.

Kursbeskrivning

För att den svenska film- och tv-branschen på allvar ska kunna delta i den nödvändiga hållbarhetsomställningen vi alla står inför krävs gemensamma kunskaper, mål och metoder. 

Syftet med den här helt webbaserade kursen är att möjliggöra de första enade stegen framåt. Målet är att du som arbetar i branschen ska få inspiration och kunskap samt praktiska verktyg som du kan använda dig av i ditt yrkesutövande. Du kommer få möjlighet att reflektera kring din egen roll och det ansvar som följer med den, samt vad du behöver kunna och vilka du behöver samarbeta med för att göra verklig skillnad.

Ronny Fritsche, själv producent och hållbarhetsexpert inom film och tv, leder dig genom kursens fem delar. Du får:
- introduktion till varför hållbarhetsarbete är något vi alla kommer behöva engagera oss i,
- fördjupning i vad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet kan betyda i just kontexten film- och tv-produktion,
- konkreta verktyg och tillvägagångssätt för att komma igång - och vidare - med hållbarhetsarbetet.

Kursupplägg 

Kursen bygger på inspelat videomaterial, länkar och reflektionsuppgifter, plus samtal och nätverksmöjligheter under gemensamma Zoom-träffar.

Självstudier i lärplattformen Learnster

Kursen är uppdelad i fem delar/kapitel; Introduktion hållbarhet, Fokus miljö, Fokus socialt, Fokus ekonomi, samt Att komma igång.

I direkt anslutning till varje kursdel får du ta del av ett inspelat fördjupande samtal med en expert eller föregångare på området. Medverkande:

  • Gustav Martner, Head of Creative (Nordics) på Greenpeace
  • Sonya Helgesson Relavic, filmvetare och filmkritiker
  • Ceylan Holago, rådgivare och strateg inom inkludering och representationsfrågor med fokus på media, kultur och musikbranschen, CMDS Management
  • Lina Isacs, forskare i ekologisk ekonomi vid Uppsala universitet
  • Emilie Jönsson, projektledare på SVT
  • Charlotte Bhatt, producent på SVT

Zoom-träffar

Träff 1: Tis 21 mars kl.09.00-10.30 
Träff 2: Tis 28 mars kl. 09.00-10.30
Träff 3: Tis 4 april kl. 09.00-10.30

Förberedelser och eget arbete

Eget arbete inför och mellan Zoom-träffarna krävs.
Du blir insläppt i Kulturakademins lärplattform 14 mars.
Inför träff 1 ska du ha gått igenom material och uppgifter i kapitel 1.
Innan träff 2 material och uppgifter i kapitel 2-3.
Innan träff 3 material och uppgifter i kapitel 4-5.
Varje kapitel tar drygt en timme att genomföra.

Frågor om kursen?

Varmt välkommen att kontakta Nomi Szpiro Eriksen: nomi@kulturakademin.com

Foton: Josef Götherskjöld

Kursledare

Ronny Fritsche

Ronny Fritsche är producent och hållbarhetsexpert inom film och tv, baserad i Göteborg. Han är utbildad vid Dramatiska Institutet (idag Stockholms konstnärliga högskola) och har arbetat med film i olika roller sedan 2006, de senaste åren i rollen som producent på bolaget Zentropa Sweden. I sin roll som produktionsledare och producent började han tidigt ifrågasätta ohållbara produktionsmetoder inom film och tv och engagerade sig i att göra branschen mer hållbar. Han har bland annat ansvarat för ett stort antal hållbarhetsutbildningar för filmarbetare och varit med och utvecklat planeringsverktyget Hållbar film som från 2022 används av landets alla produktionscentra (Film i Skåne, Film i Väst,  Film på Gotland, Film Stockholm och Filmpool Nord). Ronny är även svensk representant för NEMA (Nordic Eco Media Alliance) som arbetar för att uppmuntra och främja hållbar utveckling och klimatåtgärder i de nordiska audiovisuella industrierna.

Ronnys motto: 
"Att berätta historier, oavsett format, ska inte vara på bekostnad av människa eller planet."

Tidigare omdömen vid Ronnys Hållbar filmproduktion-kurser:

”Jättebra kurs, fler borde gå för att sprida miljötänket. Mycket av det som diskuterats är egentligen rätt enkelt att åtgärda, men jag tror att en checklista gör att det faktiskt blir av. Viktigt med konkreta exempel man kan ta med sig till arbetsplatsen.”

”Mycket bra kurs! Hade önskat att en miljökurs som denna hade varit standard i filmutbildningar samt att man från produktionsbolagshåll uppmuntrade till att delta.”

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
14 mar 2023
Till:
04 apr 2023
Tid

Kursen ges online och bygger på videomaterial, reflektionsuppgifter och fördjupande samtal under tre digitala träffar.

Zoom-träffar
Tis 21/3 kl. 09.00-10.30 
Tis 28/3 kl. 09.00-10.30
Tis 4/4 kl. 09.00-10.30

Tidsåtgång
Förinspelat material: 4,5 h
Zoom-träffar: 3 x 1,5 h
+ egna reflektionsuppgifter (minst 1 h) och frivilligt extramaterial i lärplattformen

Aktivitet
Webbkurs
Kursledare
Ronny Fritsche
Målgrupp
För dig som jobbar inom audiovisuell media. Kursen lämpar sig för hela film- och tv-branschen, oavsett yrkesfunktion - inte bara dig som arbetar praktiskt inför och under produktion, utan även finansiärer, beställare, innehållsskapare, bolagsstyrelser, branschorganisationer och andra intressenter.
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Kursen är kostnadsfri. Glöm inte att bifoga cv till ansökan samt skriva en motivering till varför du vill gå kursen. OBS!---> Den här kursen drömmer om att nå alla som jobbar med film och tv i hela Sverige. Tillhör du en organisation som vill erbjuda den till en stor grupp medlemmar eller anställda, utan kostnad? Kontakta nomi@kulturakademin.com.
Språk
Svenska
Antal platser
30 st
Plats
Online

Online
Ansök senast
10 mar 2023

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.