Kulturakademin i samarbete med Borås Stadsteater
Det här kursen är för dig som är intresserad av scenografi och gestaltning av rum för scenkonst och som vill få möjlighet att utveckla din konstnärliga verksamhet.
Kursen anpassas utifrån kursdeltagarnas behov och önskemål. Du kan t.ex. få hjälp att utveckla en scenografisk idé eller koncept som du har, eller ett verkligt projekt du arbetar med just nu. Kanske jobbar du som självständig scenkonstnär och skapar dina egna scenkonstverk (såväl bakom som på scenen), kanske är du en person som periodvis tar uppdrag som scenograf, men där din huvudsakliga sysselsättning är en annan (till exempel rekvisitör, regissör eller dekormålare).
Genom metoder för konstnärligt processarbete kommer du att få möjlighet att utveckla din förmåga i rumslig gestaltning, genom idéarbete, skiss och modellarbete. Mellan kurstillfällena har du också möjlighet att utveckla din idé vidare för att få kontinuerlig handledning på kurstillfällena och på så sätt komma längre i gestaltningsprocessen. Med hjälp av varandra och de andra kursdeltagarnas erfarenheter, övar vi på att kommunicera vår idé och få möjlighet till feedback.
Vi kommer också diskutera betydelsen av visuell estetisk kommunikation och se förslag på presentationsmetoder som vi kan använda oss av i vårt idéarbete, till exempel inspirationsmaterial såsom foton, materialprover och filmer. Du kommer också att få träna din konstnärliga gestaltningsförmåga i friare övningar, i grupp och individuellt, som tar upp aspekter som exempelvis; platsens betydelse, skala och rumsligt sammanhang.
Det övergripande syftet med kursen är:
Kursen har som mål att utveckla din kännedom kring scenografi och rummets betydelse för scenkonstverk, samt hur du praktiskt går tillväga för utveckla en scenografisk idé.
Linda Wallgren är scenograf och kostymdesigner med ateljé på Konstepidemin i Göteborg och har formgivit ett 30-tal scenografier och ett tiotal utställningsprojekt. Linda har bl.a. arbetat med uppsättningar för Backa Teater, Angereds Teater, Unga Klara, Smålands Musik och Teater, Lumor/Folkteatern, Regionteater Väst, Borås Stadsteater och Göteborgs Operan samt frigrupper som PLAY Teaterkonst, Big Wind och New Opera CO.
Linda har stor erfarenhet av devicing-metodik, som inkluderar delaktighetsprocesser med arbetsmetoder som innefattar workshops och intervjuer med tilltänkt publik för inspiration. Hon strävar efter att överraska publiken & verka för konstens nyskapande arbetsprocesser.
Foto: Mattias Hök
23 maj samt 1, 7 och 13 juni kl. 10.00-16.00
Sista ansökningsdatum har passerat.