fbpx Forum för intersektionella arbetsmetoder (Malmö/Göteborg) - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Forum för intersektionella arbetsmetoder (Malmö/Göteborg)

– en utbildning med fokus på reflektion och förändring



Kursen är producerad av Kulturakademin i samarbete med Statens konstråd och Region Skåne med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland. FutureBrownSpace är ett forskningsprojekt finansierat av Stockholms konstnärliga högskola och Vetenskapsrådet.

Kursbeskrivning 

Kursen riktar sig till professionella konstaktörer i beslutsfattande roller. Mer specifikt verksamhetsledare, konstnärliga ledare, jurymedlemmar, curatorer, konstkonsulenter eller andra samordnande roller som vill utveckla inkluderande och hållbara arbetsplatser och arbetsmetoder genom implementering av nya processer. 

Kursen utgår från det egna skrivandet och med utgångspunkt i svart, dekolonial och queer/feministisk forskning undersöker deltagarna de komplicerade relationer till "den Andre" i nordisk kultur. Arbetet är djupt personligt, men görs tillsammans med alla deltagare, vi delar glädjeämnen och utmaningar kring identitet, makt och skapandet av världen genom och tillsammans med konst, utan att dela det privata samtalet vi har med oss själva.

Kursen kombinerar metoder utvecklade av professor John-Paul Zaccarini inom ramen för det femåriga forskningsprojektet FutureBrownSpace, som görs på SKH, med föreläsning och coachning från Hanna Wallensteen, leg. psykolog och psykoterapeut med särskild kunskap inom områden som rör minoritetsstress, normer och rasism. Coachning ges individuellt eller tillsammans med kollegor med fokus på frågeställningar eller dilemman rörande inkludering, social hållbarhet och intersektionalitet som ni önskar tänka tillsammans kring.

*Intersektionalitet är ett analytiskt perspektiv som belyser hur över- och underordning av grupper skapas och upprätthålls vid skärningspunkter mellan maktrelationer baserade på bland annat ras, kön och samhällsklass. Perspektivet bygger på idén att individer kan ha egenskaper som gör att de tillhör flera underordnade grupper, vilket kan förvärra det förtryck de upplever och att anda kan tillhöra generellt överordnande grupper vilket kan bidra till privilegier. Intersektionalitet handlar om att studera vad som händer vid korsningen (engelska intersection) mellan olika maktrelationer och vilka effekter det kan få.

Begreppet har sitt ursprung inom den antirasistiska och svarta feminismen i USA

När du söker till kursen vill vi att du i motiveringen besvarar följande frågor: 

  • Vad ser du att du själv/din organisation skulle ha för nytta av att du går utbildningen?
  • Vad har du för möjligheter att påverka din organisationsarbete i en intersektionell riktning?


Innehåll 

Kursen består av tre träffar:

  • Fysisk träff i Skåne:
    Praktiska övningar och reflektioner kring intersektionalitet och ledarskap.
  • Online-träff via Zoom:
    Djupdykning i individens utveckling och coachning.
  • Fysisk träff i Göteborg:
    Tillfälle att dela erfarenheter och få stöd i att implementera lärdomarna.

Genom dessa sessioner får deltagarna verktyg att skapa medvetna och kreativa arbetsmiljöer, både för sig själva och sina team.

Målet med kursen 

Målet med kursen är att öka medvetenheten om olika intersektionella perspektiv och hur vi kan integrera dem i vårt arbetsliv. Zaccarinis estetiska produktioner och teoretiska interventioner tillsammans med Wallensteens föreläsning och handledning står för kursens kursmaterial och pedagogik.


Kursupplägg 

Workshop 1:
1-2 september, Konstfrämjandet Skåne, Malmö

1 september
13.00-13.30 fika
13.30-16.30 föreläsning och samtal med Hanna Wallensteen (på svenska)

Att leda människor med olika bakgrunder och erfarenheter väcker ofta frågor om normer, fördomar, diskriminering och inkludering. Den här föreläsningen diskuterar hur vi skapar ett tryggt klimat när alla har olika behov; Varför vi har fördomar och hur vi kan hantera dem; Om ”ras” kan sägas vara en del av vår identitet samt vad minoritetsstress innebär och hur kan det hanteras.

2 september kl 09.00-16.00 workshop med John-Paul Zaccarini (på engelska)

Att förstå intersektionalitet hjälper oss att se hur makt och privilegier påverkar oss, och vad minoriteters osynliga arbete innebär. Hur det påverkar vår omgivning, antingen genom att vara privilegierade eller genom att hindras från fri rörlighet.

Feedbacksamtal:
09.00-12.00 digitalt via zoom John Paul Zaccarini (på engelska)

Genealogi, Geografi, Geologi.
Detta gör det möjligt för oss att följa den historia och rötter som har lett oss hit. Vad har vi förlorat, och vad behöver vi återuppbygga för att kunna gå vidare?

Workshop 2:
16 oktober kl 09.00-16.00 Göteborg
Workshop med John Paul Zaccarini (på engelska)

Spekulativ fiktion är ett verktyg för hållbarhet, när de berättelser vi har formats av begränsar vår förmåga att se nya möjligheter. Både för institutionellt arbete och de framtider vi strävar efter att skapa.


Vem kan söka?

Kursen erbjuder en ”utbildning/utforskning” till professionella konstaktörer i beslutsfattande roller. Mer specifikt verksamhetsledare, konstnärliga ledare, jurymedlemmar, curatorer, konstkonsulenter eller andra samordnande roller att utforska delar av sig själv för att bättre förstå deras roll och få vidgade perspektiv på levda erfarenheter. 
Flera sökanden från samma organisation uppmuntras, men varje individ behöver registrera en egen ansökan. 


Viktigt att veta!

  • Om du blir antagen till kursen får du en inloggning till Kulturakademins lärpolattform Learnster, där allt kursmaterial finns samlat. 
  • Region Skånes kulturförvaltning ersätter deltagare från Skåne för resa och boende. Ersättningen betalas mot faktura eller arvodering efter bekräftad antagning, och max 3000 kronor. 
  • Av upphovsrättliga skäl får kursmaterialet EJ spridas. 
  • Kursen är kostnadsfri, men vid sen avbokning debiteras du en frånvaroavgift på 500 kr. 


Frågor om kursen? 

Vid frågor om kursen, vänligen kontakta Sixten Sanne på sixten@kulturakademin.com

Medverkande föreläsare

Föreläsare: John-Paul Zaccarini

John-Paul Zaccarini, professor vid Stockholms konstnärliga högskola, leder initiativet FutureBrownSpace. Hans arbete, som kombinerar konstnärliga och aktivistiska metoder, fokuserar på rasifiering, antidiskriminering och kreativa processer i Black Studies. För ledare inom konstnärliga och kulturella yrken erbjuder hans metoder viktiga verktyg för att hantera intersektionalitet, utveckla inkluderande arbetsmetoder och skapa aktiva, konstnärliga gemenskaper. Målet är att dessa metoder kan bidra till att bygga medvetenhet om strukturella ojämlikheter och främja kreativa och hållbara arbetsmiljöer.

För mer information om forskningsprojektet, vänligen se här

Föreläsare: Hanna Wallensteen

Hanna Wallensteen är legitimerad psykolog och psykoterapeut med lång erfarenhet av att hålla föreläsningar och erbjuda handledning och psykoterapi. Hon har arbetat med frågor som normer, rasism, minoritetsstress och likabehandling, och erbjuder coachningslektioner som stödjer både ledare och medarbetare inom olika organisationer. Hanna delar sin erfarenhet från arbete inom skola, socialtjänst, psykiatri och företagshälsovård, vilket gör henne till en värdefull resurs för chefer som vill utveckla sina ledarskapskompetenser och skapa mer inkluderande arbetsmiljöer.

Dela:
Skriv ut
Praktisk info
Denna kurs riktar sig till sökande ifrån hela Sverige. Flera sökanden från samma organisation uppmuntras, men varje individ behöver registrera en egen ansökan. 
Datum
Från:
01 sep 2025
Till:
26 okt 2025
Tid

Självstudier: 
2 sept 2025 - 31 okt 2025

Workshop Malmö:
Plats: Konstfrämjandet Skåne
1 sept 2025
kl. 13:30 - 16:30
2 sept 2025
kl. 09:00 -16:00

Feedback samtal: 
Zoom
21 sept 2025
kl. 09.00 - 12:00

Workshop Göteborg: 
Plats: Göteborgs Konsthall
16 okt 2025
kl. 09:00 - 16:00

Sista ansökningsdatum 27 maj 2025
Du meddelas om din plats senast 05 juni 2025

Aktivitet
Kurs/workshop
Medverkande föreläsare
John-Paul Zaccarini, Hanna Wallensteen
Målgrupp
Verksamhetsledare, konstnärliga ledare, curatorer och andra professionella utövare i beslutsfattande roller
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Denna kurs förläggs i Malmö, och i Göteborg, och medverkan vid både tillfällena är en förutsättning.
Språk
Kursen hålls på svenska och engelska
Antal platser
30 st
Plats
Malmö: Konstfrämjandet Skåne/ Online Zoom/ Göteborg: Göteborgs Konsthall

Malmö/Online/Göteborg
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
27 maj 2025

Kulturakademins aktiviteter bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Logga in för att ansöka

För att ansöka till den här aktiviteten behöver du ha en profil på Kulturakademin.

Logga in

Skapa en profil

Skapa profil/konto