fbpx FORUM FÖR SCENKONST: DEN DIGITALA KONSTEN DEL 2 - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Anmälan

FORUM FÖR SCENKONST: DEN DIGITALA KONSTEN DEL 2

Andra delen i en seminarieserie i två delar



Kulturakademin i samarbete med Högskolan för scen och musik

Beskrivning

Scenkonsten har under senare tid i allt större utsträckning utnyttjat digital teknik
som ett eget konstnärligt uttryck; vi ser liveprojektioner och hologram samspela med
skådespelare, musikalartister och operasångare. Flera scener runt om i världen har
startat digitala scener. 
I och med att spelbranschen växer skapas också helt nya arbetstillfällen för scenartister.
Hur kan våra utbildningar rusta studenterna för detta delvis nya landskap?
Detta och mycket annat vill vi sätta fokus på i vårens Forum för scenkonst.

Medverkande

Rikard Lekander

Rikard Lekander är regissör, skådespelare och dramatiker. Han är utbildad på Teaterhögskola  Malmö och är sedan hösten 2018 konstnärlig ledare på Örebro länsteater.
Med inspiration från skräckromantik och Grand Guignol i Paris startade Rikard Farozonen, Sveriges första professionella skräckteater. Rikard ingick en tid i scenkonstkollektivet Teatr Weimar i Malmö och har även medverkat som skådespelare i ett flertal uppsättningar på Dramaten. Han har regisserat produktioner på bland annat Uppsala Stadsteater, Göteborgs Stadsteater, Teater Västmanland, Örebro länsteater, Helsingborgs Stadsteater, Teater 23, moment:teater, Malmö dockteater, Malmö Stadsteater och Unga Dramaten. I vår regisserar Rikard "Flickan med svavelstickorna" på Backa teater. 

Gorki Glaser-Müller

Gorki Glaser-Müller. Det är många discipliner som han införlivar i sin konstnärliga praktik. Hans drivkraft är att förmedla originalberättelser, där varje berättelse är unik och kräver sin egen form. Parallellt med att han utvecklar sin andra långfilm så utforskar han sk Immersive Storytelling eller Narrative Virtual Reality. Han vill dra nytta av det innovativa mediets konstnärliga styrka.
Gorki gick från teater till film i jakt på "totalmediet", som han nu har hittat i VR.               

Simon Alexanderson

Simon Alexanderson är forskare inom realtids-animation och icke-verbal kommunikation på KTH. Han är även en av de drivande krafterna bakom Cabaret Electrique, en fristående grupp av forskare och scenkonstnärer som undersöker nya sceniska former i samspelet mellan teater och animationsteknik. Efter flera år av workshops och forskningsprojekt på KTH, Dramaten och STDH sattes föreställningen Kafkas Arkiv upp 2018 i Reaktorhallen R1.  
http://kafkasarkiv.se.

Moderator

Lis Hellström-Sveningson

Lis Hellström Sveningson är kulturskribent och dans- och teaterkritiker, bland annat i Göteborgs-Posten och Danstidningen. Hon har arbetat i en rad olika medier och genrer, sedan snart 30 år som frilans med Göteborg som bas. Vid sidan av kulturjournalistiken undervisar hon ofta, framför allt på en rad högre konstnärliga utbildningar. Hon har varit knuten sedan starten 1999 till projektledarutbildningen på Kulturverkstan. Lis är också anlitad som föreläsare, debattdeltagare och samtalsledare.

Dela:
Skriv ut
Datum
01 apr 2019
Tid

Kl. 18.00-20.00

Aktivitet
Seminarium
Medverkande
Rikard Lekander, Gorki Glaser-Müller, Simon Alexanderson
Moderator
Lis Hellström-Sveningson
Målgrupp
Alla intresserade
Övrigt
Begränsat antal platser (säkra din plats genom att anmäla dig så snart som möjligt). Till denna aktivitet görs ingen uttagning, du behöver dock anmäla dig för att få en plats. OBSERVERA att Kulturakademin från och med 1 januari 2019 behöver fakturera dig en frånvaroavgift på 300 kr om du uteblir utan att avanmäla dig senast 24 timmar innan aktiviteten startar.
Språk
Svenska
Plats
Högskolan för scen och musik
Fågelsången 1
412 56 Göteborg
Karta (nytt fönster)
Anmäl senast
30 mar 2019

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Anmälan är stängd

Sista anmälningsdatum har passerat.