Kursen är producerad av Kulturakademin i samarbete med Film i Väst med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland
Röster från tidigare deltagare:
"En mycket bra kurs med en kursledare som sitter inne på väldigt mycket erfarenhet."
"Underbara dagar, väldigt lärorikt och kompetent kursledare!"
"En otroligt rolig och lärorik kurs med en väldigt duktig kursledare."
"Bra bredd på innehåll, förankrad i yrkeslivet, praktisk. Emil var otroligt duktig och man fick lära sig mycket."
Attributörsyrket är mångfacetterat, du är oftast delaktig i varje liten bild som tas på en film. Arbetsbördan är stor och de olika arbetsuppgifterna kräver väldigt olika kunskaper. Allt detta gör attributörsyrket så spännande och roligt.
Under tre dagar får du jobba praktiskt med följande:
Målet vid avslutad kurs är att du ska ha fått fler tillvägagångssätt och verktyg för att kunna utföra attributörsjobbet på allra bästa sätt.
Attributörens roll i ett filmteam
Varför har man en attributör? Vad kännetecknar en bra attributör?
Attributörsyrket är mångfacetterat och du är oftast delaktig i varje liten bild som tas på en film. Arbetsbördan är stor och de olika arbetsuppgifterna kräver väldigt olika kunskaper. Hur ska vi utvecklas som attributörer för att hänga med i den ständigt föränderliga filmvärlden? Vad krävs idag för att klara av attributörsyrket? Vad kan dina kollegor i filmteamet kräva av dig som attributör?
Samarbetet med de olika avdelningarna / samarbetet med din avdelning
Hur påverkar de andra avdelningarnas jobb dig? Och hur jobbar du som attributör med din egen avdelning?
Som attributör ingår du i scenografiavdelningen, som för det mesta är den största avdelningen på en film. Men det är också viktigt att veta hur alla andra jobbar i ett filmteam. Vissa funktioner jobbar vi närmare med än andra. Vi går igenom hur du påverkar / underlättar andras jobb, och hur andras jobb påverkar ditt.
Verktyg och utrustning för en attributör
Vilken utrustning bör du ha som attributör?
Listan är oändligt lång men vi går igenom de saker som är mest nödvändiga. Vi testar olika verktyg och går igenom hur du bäst använder dem. Vi pratar också om vilka verktyg du inte ska ha och använda.
Verktygslära
Vi provkör maskiner och bygger någonting som attributören har användning av. Vi kan jobba både i metall och i trä, svetsning / slipning av metall, träbearbetning för hand och med maskin. Utformningen på denna del beror mycket på den befintliga kunskapen hos dig som deltagare.
Patinering
Hur gör du gammalt av nytt och nytt av gammalt?
Patinering på plats är något som attributören alltid blir ombedd att göra. Du får jobba praktiskt med att öka dina kunskaper och testa att patinera olika saker.
Stunt / VFX / SFX
Detta är tre avdelningar som dyker upp på filmsetet emellanåt. Attributören är oftast inblandad i deras jobb. Hur hjälper du dem, och varför? Vilka delar ska du inte hjälpa till med? Vissa delar av stunt / VFX / SFX vill ibland hamna på attributören. Vilka ska du göra och vilka ska du tacka nej till?
Praktisk SFX
Vi tittar lite närmare på vad du kan komma i kontakt med från SFX-avdelningen och vilka saker som ligger i gränslandet för attributör / SFX.
I detta moment blir det en praktisk lektion med rökmaskiner, konstgjord snö, eld, squibs, regn, blod med mera.
Under hela kursen varvas teoretiska inslag med praktiska, där du får möjlighet att pröva själv.
Kursen riktar sig i första hand till dig som arbetar som attributör, rekvisitör eller rekvisitaass eller innehar annat yrke inom scenografiavdelningen på en film/tv-produktion och redan har en del kunskap om attributörsyrket. Kursledaren anpassar sig efter deltagarnas individuella nivåer.
Varmt välkommen att kontakta Sassa Wickman, sassa@kulturakademin.com.
Foto: Emil Larsson. Regissör Daniel Jigenstedt instruerar attributören Emil hur han vill ha rekvisita i bild. Från inspelning med bolaget ”What about Us".
Emil Larsson har arbetat som attributör på film sen 2003 och drivit bolag inom film/teaterverksamhet sedan 1998. Han driver sedan 2020 Panorama Westcoast AB, ett bolag som gör specialeffekter inom film och teater. Emil har jobbat på bland annat följande produktioner: Triangle of sadness, Min pappa Marianne, En man som heter Ove, Turist och Call Girl.
Foto: Tomas Heyman
Datum: 3, 4 och 6 mars (OBS! ej 5 mars) kl. 9-16 alla dagarna
För att ansöka till den här aktiviteten behöver du ha en profil på Kulturakademin.