fbpx Avancerad sånggestaltning - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Avancerad sånggestaltning

- för sjungande skådespelare och sångare med stor erfarenhet av sceniskt berättande sångKulturakademin i samarbete med TeaterAlliansen

Citat från tidigare deltagare:
"Pia är fantastisk som människa och inom sitt arbete med rösten! Jag blev väldigt inspirerad. Skönt att få tid med pianist, som också var otroligt duktig och trevlig."
"En fantastisk känsla att lära sig av Pia Olby, hon har en underbar energi och kan på något sätt förstå var varje sångare/sångerska är och/eller behöver för att ta sig vidare."

Kursbeskrivning

Sång och sånggestaltning är så mycket mer än vackra toner. Under den här kursen arbetar du med verktyg för fördjupad sånggestaltning samt med reflektion över närvaro, kontroll och prestation. Kursen uppmanar till nyfikenhet och en vilja till utmaning och utveckling.

Syftet med kursen är att du som sjungande skådespelare eller skådespelande sångare får utmana och fördjupa din egen sånggestaltningsförmåga. Du kommer att ges möjlighet till att ta din vokala och musikaliska potential ytterligare en nivå genom att utmana ”gamla sanningar” och få tillgång till din nyfikenhet. Syftet är även att fördjupa förmågan att praktiskt arbeta med sånggestaltning/rollgestaltning för musikteater och annan sceniskt berättande sång. 
Målet är att du efter kursen ska ha fått en fördjupad förmåga att tillämpa vokala och kroppsliga verktyg för musikalisk teater. Du ska också på en fördjupad nivå kunna reflektera över din egen förmåga till ett personligt uttryck inom musikteater utifrån begreppen närvaro, kontroll och prestation.


Kursupplägg varje dag

Kl. 10.30 - 13.00 arbetar deltagarna med uppvärmning och andning/närvaro. 
Kl. 13.00 - 14.00 lunch
Kl. 14.00 - 16.30 sjunger varje deltagare individuellt inför de andra med pianist.
Små pauser läggs in efter behov

 

OBS! Du bör i din ansökan berätta om din sång- och sånggestaltningserfarenhet på max en halv A4. Ta med noter/ackordanalys till två olika sånger till första dagen. Var beredd på tonartsbyten.

Kursledare: Pia Olby

Pia Olby är sångare, musiker och pedagog sedan slutet av 1970-talet. Hon undervisar blivande skådespelare i ämnet sånggestaltning på Stockholms Dramatiska Högskola, där hon har ett lektorat i Sånggestaltning. Genom åren har hon också lett oräkneliga kurser i improvisation och sånggestaltning både i Sverige och internationellt samt frilansat som sångcoach på teatrar över hela Sverige.
Som sångare har Pia mest verkat inom musikgenrer där improvisation ingår som ett huvudsakligt begrepp såsom jazz och fri improvisation och hela tiden tillsammans med textbaserad musik som litterär visa, cabaret. Som sjungande skådespelare har Pia medverkat i ett flertal uppsättningar på 1980- och 90-talen.
Pias pedagogiska grundsyn baseras på en djup och äkta respekt för att människor är olika och att alla är bra på något och att pedagogens huvudsakliga uppgift är att hjälpa kursdeltagaren att se sina styrkor och via dem utmana sina svårigheter och därmed finna ett mänskligt och kunskapsmässigt växande.

Ackompanjatör/pianist: Rickard Åström

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
04 maj 2022
Till:
11 maj 2022
Tid

Onsdag, torsdag, fredag 4, 5 och 6 maj samt måndag, tisdag, onsdag 9, 10 och 11 maj 2022 kl. 10.30 - 16.30

Aktivitet
Kurs/workshop
Målgrupp
Sjungande skådespelare och sångare med stor erfarenhet av sceniskt berättande sång
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
OBS! Du bör i din ansökan berätta om din sång- och sånggestaltningserfarenhet på max en halv A4. Ta med noter/ackordanalys till två olika sånger till första dagen. Var beredd på tonartsbyten.
Språk
Svenska
Antal platser
8 st
Plats
Esperantoscenen (gamla Teater UNO)
Esperantoplatsen 7
411 19 Göteborg
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
20 apr 2022

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.