fbpx ART AND BUSINESS - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

ART AND BUSINESS

ART AND BUSINESS är ett pilotprojekt mellan Kulturakademin, Kultur i Väst, Högskolan för scen och musik och ADA inom Business Region Göteborg.



ART AND BUSINESS är en satsning för att öka kunskapen om företagande hos kreatörer och konstnärer. Syftet med denna skräddarsydda fördjupning är att stärka dig som varit verksam ett par år och känner att du behöver utvecklas vidare.
Under hösten 2019 har du som professionell utövare en unik möjlighet att delta i en serie workshops inom konstnärlig utveckling och kulturellt företagande. Kursen består av tre delar; Entreprenörskap, Konstnärlig utveckling - arbeta med feedback och Konstnärlig utveckling - bygg din egen handlingsplan.
Målet är att du efter periodens slut har undersökt hur du kan utvecklas konstnärligt samt tillskansat dig verktyg som gör att du ännu bättre förstår de delar som ingår i kulturellt/kreatörsföretagande. Anmälan är bindande, det är viktigt att du kan delta i alla de erbjudna aktiviteterna.

 

Entreprenörskap

En grundläggande kurs i entreprenörskap baserat på exempel tagna från verkligheten. Kursledaren går igenom verktyg som är nödvändiga när du tar en produkt till marknaden (värdekedjan) och när du bygger upp din verksamhet (företaget).
I kursen ingår föreläsningar och korta workshops samt individuell coaching som bokas separat med kursledaren.

Datum och tid:
6 november kl. 9.00-12.00
13 november kl. 10.00-12.00
27 november kl. 10.00-12.00
4 december kl. 10.00-12.00

Ledare: Claes Boman

 

Konstnärlig utveckling - arbeta med feedback 

En workshop i Liz Lerman´s Critical Response Process metod, en feedbackmetod där deltagarna går igenom fyra tydligt strukturerade steg. Arbetet går ut på att uttrycka sig ”icke dömande”, ställa öppna och neutrala frågor. Processen ger konstnären/aktören en aktiv roll i processen. Syftet med metoden är ett stödjande och förhöjt lärande för ALLA inblandade via nyckelbegrepp som: ökad receptivitet, medvetandehöjande, ägande, icke dömande, effektiva frågor, fördjupat lyssnande, pluralism, verbalisera och samtala om konst på ett nytt sätt.
Läs mer här: https://lizlerman.com/critical-response-process/

Datum och tid:
19 november kl. kl. 9.00-16.00

Ledare: Thomas Jäderlund

 

Konstnärlig utveckling - bygg din handlingsplan 

Något skaver. Det börjar alltid där. Oavsett om det handlar om att vi är otillfredsställda i våra liv,att vår konst inte bär oss ekonomiskt, att vi känner oss pressade, vi upplever att vi är motarbetade, att behovet av att vara produktiv stryper kreativiteten eller att vi inte slår igenom.
När det skaver är det dags att stanna upp och möta sig själv. Skavet är vårt inre varningssystem som viskar att vi har gått vilse och att vi behöver hitta tillbaka till vår egen väg. I den här workshopen kommer vi att gå tillbaka till grunden, din dröm och vision, för att därifrån sätta personliga mål. Vi kommer se på vad som hindrar dig från att nå dina mål. Utifrån det bygger vi din handlingsplan så att när du lämnar workshopen är redo att ta de första stegen mot din framtid.
En tvådagars workshop i att skapa en personlig handlingsplan utifrån deltagarnas egna konstnärliga mål. Processen sker både enskilt och i grupp.  

Datum och tid:
20 november kl. 9.00-16.00
21 november kl. 9.00-16.00

Ledare: Johanna Ginstmark

 

 

Medverkande

Claes Boman

Claes Boman är från början ingenjör men har framförallt arbetat med affärsutveckling inom KKN (kulturella och kreativa näringar). Han startade bland annat Transit på Konstfack och är en regelbunden föreläsare på konsthögskolor i Norden. Claes har även arbetat med platsutveckling med fokus på kultur. Idag arbetar han med utbildning och digitalisering inom Göteborgs Stad.

Thomas Jäderlund

Thomas Jäderlund är utbildad improvisationspedagog vid Musikhögskolan (nuvarande Högskolan för scen och musik) i Göteborg. 
Han har sedan examen 1981 frilansat som turnérande jazz/improvisationsmusiker och kompositör, spelat på festivaler och klubbar över hela Europa, i Nord- och Sydamerika och Asien.
Thomas har spelat in ca 50 skivor och vunnit en Grammis med jazzgruppen Änglaspel. Han har komponerat musik till dans och teaterföreställningar, samt på beställning av Sveriges Radio och Konstnärsnämnden och erhållit en mängd arbetsstipendier. Han har också inbjudits att arbeta som gästlärare i bl.a. Sydafrika och Palestina.
Sedan 2002 arbetar Thomas på Högskolan för scen och musik med nuvarande uppdrag som enhetschef på musikområdet. Han är även Creative Director i det europeiska nätverket Innovative Concervatoires, ICON, som arbetar med pedagogisk och konstnärlig utveckling på internationell nivå.

Johanna Ginstmark

Johanna Ginstmark arbetar som manusförfattare och manuskonsult inom film- och tv-branschen. Med sin podcast Framgångar och Motgångar vill hon öppna klimatet i den svenska film- och tv-branschen genom att prata om vad det egentligen innebär att arbeta som kreatör i branschen. Personlig utveckling ligger Johanna varmt om hjärtat och hon har hållit workshops i ämnet sen 2016.
Johanna har tidigare anlitats av Kultur i Väst inom ramen för den tvärkonstnärliga plattformen Mixed Minds. Workshopen blev mycket uppskattad av deltagarna.

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
06 nov 2019
Till:
04 dec 2019
Tid

6/11 kl. 9.00-12.00
13/11 kl. 10.00-12.00
19/11 kl. 9.00-16.00
20/11 kl. 9.00-16.00
21/11 kl. 9.00-16.00
27/11 kl. 10.00-12.00
4/12 kl. 10.00-12.00

Aktivitet
Kurs/workshop
Medverkande
Claes Boman, Thomas Jäderlund, Johanna Ginstmark
Målgrupp
Professionella utövare inom kulturella och kreativa näringar* verksamma i Västra Götaland. Vi ser med fördel att det är en bredd av kreatörer och konstnärliga utövare, dels för att stimulera mötet men också det gemensamma lärandet. * Scenkonst, musik, design, arkitektur, mode, konst, konsthantverk, foto, film, kommunikation/reklam, måltid, kulturarv, spel.
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Till ansökan ska CV bifogas samt en motivering till varför just du vill gå. Motiveringen kan vara avgörande vid uttagningen. Urvalet sker veckan efter sista ansökningsdag. Anmälan är bindande, det är viktigt att du kan delta i de erbjudna aktiviteterna. Frånvaroavgift på 500 kr/workshop debiteras om du uteblir utan att avanmäla dig senast 24 timmar innan aktiviteten startar.
Språk
Svenska
Antal platser
20 st
Plats
Högskolan för scen och musik
Fågelsången 1
412 56 Göteborg
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
29 sep 2019

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.