Kursen är producerad av Kulturakademin i samarbete med HDK-Valand med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland
Röster från tidigare deltagare:
"Jag önskar att alla mina frilansande kollegor och vänner i branschen får gå denna kurs!"
"ALLT! Jag är verkligen så tacksam för möjligheten att få gå denna kurs med fantastiska kursledare."
"Fantastiskt bra kurs! Helt rätt frågeställningar och teman för frilansande kulturarbetare! Väldigt bra att kombinera både konstnärligt och företagande."
"Detta är den bästa kurs jag gått som gjort att jag fått flera verktyg och ny kunskap. Jag ber er av hela mitt hjärta att ni prioriterar denna kurs i er fortsatta planering och kan fortsätta erbjuda denna kurs. Den behövs och är 100% högaktuell i dag!!!! Kursen får 5 av 5 stjärnor!"
"Jag hoppas VERKLIGEN att ni fortsätter erbjuda denna kurs!"
Art and Business är en konstartsövergripande satsning som riktar sig till kreatörer och konstnärer i Västra Götaland och Halland.
Kursen består av två delar; en fördjupande del där du med individuell coachning av kursledaren, får hjälp att ta fram en personlig konstnärlig handlingsplan, samt en del i kulturellt företagande, dvs hur du hanterar kombinationen kultur och ekonomi och hur det fungerar i praktiken. Det handlar om att se hela din verksamhet som en tillgång, där företagsamhet och ekonomi inte är något hinder för de kreativa aspekterna av verksamheten. Hållbarhetsperspektivet ingår i båda kursmomenten; ekologiskt, ekonomiskt och socialt.
Syftet är att stärka dig som varit verksam ett par år och känner att du vill gå vidare i din konstnärliga utveckling, samt behöver få ökade kunskaper om företagande och hållbarhet i din konstnärliga verksamhet. Målet är att du efter kursens slut har undersökt hur du kan utvecklas konstnärligt, samt tillskansat dig verktyg som gör att du ännu bättre förstår de delar som ingår i konstnärligt företagande.
Det här delmomentet av kursen startar i en undersökning av ditt konstnärliga/kreativa arbete och dilemman i din praktik. Genom workshops, samtalsövningar och enskild textreflektion mellan gångerna prövar du att få syn på ditt konstnärliga arbete på nytt, från olika infallsvinklar och upplägg. Utifrån detta skapar du ett utkast till en personlig konstnärlig handlingsplan, som du sedan kan arbeta vidare med. I den här delen ingår också samtal och reflektioner över vad en hållbar konstnärlig verksamhet kan vara, och hur handlingsplanen kan inkludera ett hållbarhetsperspektiv, framför allt med fokus på psykosociala aspekter, arbetsmiljö och rutiner. Hur lägger vi upp hur vi arbetar, så att vi håller ett helt arbetsliv - samtidigt som vi trivs och utvecklas?
Med start i ditt arbete och begreppen praktik, problem och dilemma som redskap, undersöker vi vad du gör och olika sätt att se på det och dina konstnärliga kunskaper. Det du gör - vad gör du det i förhållande till? I dialog med vad? Vad är ditt konstnärliga eller kreativa praktiska kunnande? Din yrkeskunskap? Hur bildades dina kunskaper? Hur kan och vill du använda det du kan? Vad vill du framåt? Och vilka sammanhang vill du verka inom?
I delkursens metodik används gruppen som källa till kunskap, som team och testpublik att pröva saker på, att gå i dialog med och kanske leka med.
Vecka 21 och 22: Tisdag 21 maj och/eller 28 maj eller utifrån deltagares tider/behov
- Enskild coachning
I det här momentet får du en inblick i hur du får ihop din konstnärliga process, ekonomi och verksamhetens hållbarhet - samtidigt. Du kommer få med dig olika verktyg i form av budgetmallar, kontraktsmallar och råd kring prissättning, samt kunskap kring lagar och avtal som gäller i kultursektorn.
Professionella utövare inom scenkonst, musik, audiovisuell media, bild och form samt litteratur verksamma i Västra Götaland och Halland. Vi ser med fördel att det är en bredd av kreatörer och konstnärliga utövare, dels för att stimulera mötet med andra kreatörer men också det gemensamma lärandet.
Varmt välkommen att kontakta Sassa Wickman, sassa@kulturakademin.com.
Maja Hammarén är verksam som konstnär, curator, redaktör, moderator, process- och workshopledare och är universitetsadjunkt vid HDK-Valand inom fri konst och litterär gestaltning. Hon arbetar redaktionellt med Stockholmstidningen och som medredaktör för Paletten konsttidskrift samt driver Konstarbete Kas plattform för konstnärers samarbete och produktion. På senare år har Maja vidareutbildat sig inom konflikthantering, medling, grupp och organisation, samt fördjupat kunskapsperspektiv på konstnärers undervisande och konstnärliga kritikklasser vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörn.
Mats Möller har en bakgrund som musiker, producent och administratör och har en lång erfarenhet som egen företagare i kulturbranschen. Han driver redovisningsbyrån Kulturekonomin AB som är nischad på kulturarbetare och känner till de flesta fallgroparna vad gäller kultur och ekonomi.
För mer info: www.kulturekonomin.se
Konstnärlig utveckling
23 april kl. 09.00-16.00
Konstnärligt företagande/ekonomi
25 april kl. 09.00-16.00
26 april kl. 09.00-16.00
Konstnärlig utveckling forts
7 maj kl. 09.00-12.00
14 maj kl. 09.00-15.00
Vecka 21 och 22 - enskild coachning
12 juni kl. 09.00-15.00
Lokal meddelas senare.
Sista ansökningsdatum har passerat.