Med stöd av Västra Götalandsregionen
Har AI potential att förändra filmproduktion och vilka möjligheter och etiska dilemman medför det i så fall? Kan AI skapa konst som berör, och vem är egentligen konstnären – promptskaparen, AI-modellen eller de vars verk tränat den?
Denna kurs innefattar ett program på fem kurstillfällen som varvas med öppna labb, där du tillsammans med andra deltagare kommer att kunna laborera med generativt bildskapande. Vi går igenom några av de verktyg som i rask takt dykt upp för filmskapare, hur de kan användas, vad de kan åstadkomma i nuläget och vad som kan komma att bli möjligt i framtiden. Du får tillgång till licenser, teori och praktiska arbetsflöden genom workshops och föreläsningar.
Under kursens gång utforskas relationen mellan AI-verktygen och kreativt skapande genom samtal som pågår parallellt med att alla deltagare producerar egna filmer. Kursen löper mellan februari till april 2025. Efter kursavslut arrangeras i mitten av juni visningar av filmerna och i ett öppet forum diskuterar och reflekterar du, övriga deltagare och kursledare över processen och resultatet.
Kursen arrangeras av Gothenburg Studios Development med stöd från och i samarbete med Kulturakademin, FilmCloud, Göteborgs Stad / Filmkontoret, Filmcentrum Väst, Kultur Ungdom, Gothenburg Film Studios, Film & TV Lindholmen, Kulturförvaltningen / Västra Götalandsregionen, Högskolan Väst, Nordiska Folkhögskolan, Högskolan i Skövde, Konstmuseet i Skövde. Kursdeltagarantalet är totalt 18 där Kulturakademin har 10 platser.
Kurstillfälle 1: Onsdag 5 februari, kl. 10.00-17.00 på plats i Göteborg
Kursledare: Leo Hiselius
Introduktion till generativt bildskapande och filmskapande som språkmodell. En överblick över tillgängliga verktyg, samt det utsnitt av verktyg vi kommer att arbeta med under kursens gång. Vi kommer också att introducera praktiska, filosofiska och konstteoretiska frågeställningar som utforskas löpande under kursen, samt en överblick över de föreläsningar och workshops som leder fram till visningen av deltagarnas filmer i juni 2025.
Kurstillfälle 2: Onsdag 19 februari, kl. 10.00-17.00 på plats i Göteborg
Kursledare: Jakob Söe-Pedersen
Lär dig skapa en trailer med hjälp av generativa AI-verktyg, från stillbild till rörlig bild, med voice over och konsekvent stil.
Kurstillfälle 3: Onsdag 5 mars, kl. 10.00-17.00 online via Zoom
Kursledare: Leo Hiselius
Vi utforskar möjligheter och risker med att arbeta med generativa verktyg som är byggda utifrån referenser. Vi utforskar etik och juridik, samt hur du skapar din egen stil med hjälp av AI. Vi konceptutvecklar med en språkmodell och gör en storyboard i Midjourney med syfte att utforska vad som händer med den kreativa processen när en AI är inblandad.
Kurstillfälle 4: Onsdag 26 mars, kl. 10.00-17.00 på plats i Göteborg
Kursledare: Jakob Söe-Pedersen
En av de största utmaningarna med generativ AI är att få till konsekventa karaktärer och miljöer. Under detta kurstillfälle går vi igenom arbetsflöden för strukturkontroll, läppsynk och hur du skapar karaktärer och miljöer som går att återanvändas i olika vinklar och scener.
Kurstillfälle 5: Onsdag 16 april, kl. 10.00-17.00 på plats i Göteborg
Kursledare: Leo Hiselius
Omvärldsanalys av framtidens arbetsmarknad inom film och kreativ sektor. Återkoppling och kursavslutning: alla deltagare presenterar alster de producerat under kursens gång samt tankar som knyter an till frågeställningarna som presenterades vid första kurstillfället.
OBS! Kurstillfällena varvas med öppna labb på Gothenburg Film Studios.
Mitten av juni (datum meddelas senare)
Visningar av filmerna och i ett öppet forum diskuterar och reflekterar deltagare och kursledare över processen och resultatet.
Filmerna visas i Göteborg och Skövde.
Filmskapare samt andra som arbetar med rörlig bild, boende i Västra Götalandsregionen.
Varmt välkommen att kontakta Sassa Wickman, sassa@kulturakademin.com.
Leo Hiselius har en masterexamen från KTH i maskininlärning och har sedan examen 2021 arbetat med ett större konstprojekt som involverar maskininlärning och neurofeedback. Han arbetar också som AI-konsult inom den privata sektorn och som forskningsingenjör på Institutet För Framtidsstudier i Stockholm. Leo har en stor passion för att utforska och förstå hur olika AI-modeller fungerar rent tekniskt, men också deras påverkan på samhällets olika delar. Han kommer att ansvara för kursens teoretiska och reflekterande delar.
Jakob Söe-Pedersen har varit verksam som regissör och manusförfattare sedan 90-talet, då han tog examen i filmregi vid Dramatiska Institutet. Sedan dess har han varit involverad i en rad olika tv-serier och filmer av varierande längd, bland annat SVT-succén Dieselråttor & Sjömansmöss. Jakob har även skapat omkring tio kortfilmer som har visats på nationella skandinaviska tv-stationer såsom SVT, TV4 och YLE. Under de senaste två åren har han fokuserat på att utveckla video- och filmproduktioner med generativ AI-teknik.
5 och 19 februari, 5 och 26 mars, 16 april kl. 10.00-17.00
OBS! 13 juni är ett cirkadatum, exakt datum och tid för visning av filmerna i juni meddelas senare
För att ansöka till den här aktiviteten behöver du ha en profil på Kulturakademin.