fbpx Retorik för bildkreatörer - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Retorik för bildkreatörer

– verktyg för bättre dialog och förhandlingKursbeskrivning

Som frilansare lever du i en värld fylld av kunder och möjligheter. Men att prata värde, villkor och pengar upplevs, även av erfarna, som ett svårt moment man hellre skyggar inför.

Under totalt sex kurstillfällen identifierar vi hindren och hittar vägar till en bättre dialog med uppdragsgivaren. Med målet att ge dig en starkare position vid förhandlingsbordet.
Kursen bygger på filmade intervjuer, fysiska lektionstillfällen och hemuppgifter.
Den avslutas med utformning av individuella strategier, som följs upp två månader senare.

Kursupplägg - Analys, inspiration och utveckling

Tor 28/10 - Företaget – dina drivkrafter och svaga punkter.

Tor 11/11 - Affärsmodell och marknad – prissättning, kunder, konkurrenter. 

Tor 18/11 - Retorik – dialog, röst och psykologi.

Tor 25/11 - Konsten att förhandla så att båda blir nöjda.

Tor 2/12 - Individuell strategi och verktyg för varaktig förändring. 

Tor 3/2 - Uppföljning. 

Förberedelser

Inför varje tillfälle får deltagarna en videoföreläsning och instruktioner om förberedelser.
(Deltagarna förbinder sig att inte dela information om varandras företag utanför gruppen.)

Intervjuer

Som utgångspunkt inför varje kurstillfälle får du ta del av ett antal inspelade intervjuer med olika experter inom kommunikation, retorik och kundsamtal. 

Kristofer Samuelsson – fotografen som blev strategisk rådgivare åt sina kunder.
Hör Kristofer Samuelsson berätta hur han bygger långa relationer genom att erbjuda sina kunder mycket mer än bara fotografi.
I dag är han förutom fotograf också creative director och strategisk rådgivare åt sina uppdragsgivare.

Hur skapar man en bra dialog som varar mycket längre än uppdraget? Hur balansera konstnärlig integritet mot kundens önskemål? Varför jobbar Kristofer med SWOT-analyser? Kristofers bästa tips till den som vill få företaget att växa. Mer om detta i kursen första intervju!

Kristofer Samuelsson representeras av Söderberg Agency men driver också ”hybridbyrån” Folkstudion AB med fem anställda.
Folkstudion AB producerar förutom foto och film hela kreativa koncept åt bland andra Mercedes-Benz och Kapp-Ahl.

Maja-Stina Skarstedt – låt företagets budget bli din bästa vän.
I videon berättar ekonomijournalisten Maja-Stina Skarstedt om vad som hände när hon bestämde sig för att se ekonomin som en lustfylld del av företagandet. Hur kan man jobba med sina ekonomiska mål månad för månad och varför ska man ska göra sälj till en daglig rutin? Lyssna på Maja-Stina och inspireras.

Maja-Stina är ekonomijournalist, redaktör och författare som håller kurser om ekonomi och försäljning. Just nu aktuell med kursen ”Få koll på ditt företag”.

Fransesca Quartey – tala med tyngd.
Möt Fransesca Quartey, skådespelerska, regissör, sångerska och VD för Västerbottensteatern i ett spännande samtal om konsten att tala så att andra lyssnar. Hur kan man använda rösten och kroppsspråket för att ge tyngd åt det man säger? Vilken plats har ens känslor i samtal där man vill få andra att lyssna?
Går det att försvara konstnärliga integritet med ett leende på läpparna?

Fransesca Quartey är VD för Västerbottensteatern, skådespelerska, regissör, sångerska som tolkar Billie Holiday. Mottar den 20 oktober medalj ur kungens hand för ”insatser inom scenkonsten”.

Choi Ping Woo – konstens att förhandla så att båda blir nöjda.
Choi Ping Woo har arbetat som agent åt kända illustratörer i många år. För henne har förhandling varit en naturlig central del av jobbet.
Hör en proffsförhandlare berätta om psykologin bakom en lyckad förhandling och varför förberedande möten och goda kunskaper om upphovsrätt är en förutsättning.

Choi Ping Woo drev tidigare Woo Agentur AB som representerade illustratörer som Stina Wirsén, Dennis Eriksson Mia Nilsson, Stina Persson och Bo Lundberg. Choi Ping Woo har utbildat i förhandlingsteknik vid Konstfack, Forsbergs och Berghs.

Jenny Jernberg – motivation är nyckel till förändring.
Jenny Jernberg, coachar i förändringsprocesser. I det här samtalet delar hon med sig av sina bästa tips för hur man ändrar på vanor och får en strategi att bli på riktigt.
Varför är det så viktigt att visualisera sina mål, räcker det inte med att bara bestämma sig?

Jenny Jernberg är katalyserande coach och retoriker. Hon driver företaget Speakingflow som hjälper chefer, politiker och privatpersoner att skapa förändringsprocesser och motivation.

 

Kursledare

Maria Stéen

Maria Steén har arbetat som frilansande fotojournalist sedan 1997. Hon har även varit reporter, bildredaktör, drivit fotografagentur och varit ansvarig lärare för yrkeshögskolan YRGO:s fotografprogram i Göteborg. Villkoren på frilansmarknaden har alltid engagerat. Mellan 2008 och 2017 var hon styrelseledamot i Journalistförbundet och Svenska Fotografers Förbund. De första kurserna ”Upphovsrätt, kontrakt och förhandling” och ”Företagsutveckling för frilansare” hölls i Journalistförbundets regi.
Som konsult på YRGO har hon sedan 2018 utbildat ca 300 blivande kreatörer, bildköpare och egenföretagare genom kurserna ”Fotografi för bildköpare” och ”Företagande för kreatörer”. Maria är utbildad på bl. a ICP i New York.

Hemsida: www.mariasteen.com

Instagram: @maria.steen669

 

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
28 okt 2021
Till:
03 feb 2022
Tid

Tor 28/10: kl.10-12
Tor 11/11: kl. 10-12
Tor 18/11: kl. 10-12
Tor 25/11: 10-12
Tor 2/12: 10-12
Tor 3/2: 10-12 

Aktivitet
Kurs/workshop
Kursledare
Maria Stéen
Målgrupp
Professionella illustratörer, fotografer, retuschörer, bildbehandlare, tecknare mfl.
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Till ansökan ska CV bifogas samt en motivering till varför just du vill gå. Motiveringen kan vara avgörande vid uttagningen. Urvalet sker i direkt anslutning till sista ansökningsdag.
Språk
Svenska
Antal platser
16 st
Plats
Hasselbladsrummet, United Spaces
Pumpgatan 1
417 55 Göteborg
Karta (nytt fönster)
Ansök senast
20 okt 2021

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Regionutvecklingsnämnden i Västra Götaland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.