fbpx 100 år på 2 dagar - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

100 år på 2 dagar

Epokkurs scenografi inom film/tv-drama



Kulturakademin i samarbete med Film i Väst

Kursbeskrivning

En epokhelg i scenografins tecken. En fullspäckad lördag med 100 år av möbler och inredning, tapet och färger, el och eluttag samt olika miljöer interiört och exteriört. Du kommer att få möta flera föreläsare som är experter inom sina respektive områden. På söndagen fortsätter kursen i Le Village Antik på Nordhemsgatan där innehavaren kommer att berätta om olika föremål från det gångna seklet.

Syftet med kursen är att du ska få en överblick av olika epoker under 1900-talet. Målet är att du genom ökad kunskap och med hjälp av kursmaterial får med dig verktyg för hur du lättare navigerar i olika epoker.


Innehåll lördagen den 4 december kl. 10.00 - ca 16.00

Bilden, verkligheten och historiska interiörer
Birgitta Martinius, samlingsintendent vid Röhsska museet berättar om inredningar och möbler från sent 1800-tal och fram till 1970-tal.
I föredraget får du ta del av hur hemmiljöerna har utvecklats och förändrats och vad som har varit karaktäristiskt för olika tider, men också skillnad mellan den ideala bostaden så som den framträder i stilhistorisk litteratur och hur det egentligen såg ut i vanliga hem. Genom dokumentära bilder kan vi exempelvis få en fördjupad kunskap om hur tavlor har placerats på vägg, vilka krukväxter som stått i fönster, lampor i taket, bordsdukar, prydnadskuddar, radioapparater och telefonbord. Dessa autentiska bilder, som oftast tagits av amatörfotografer, är viktiga källor för att kunna skapa realistiska och sanna rekonstruktioner av en svunnen tid.
Birgitta kommer visa exempel hur sådant material kan användas i filmsammanhang och var du finner källor till ett breddat bildmaterial.

Om hemmens största ytskikt; golv, väggar och tak – material, färger & mönster under 1900-talet
Föreläsare är Ann-Charlott Strandberg, byggnadsantikvarie på Lim & Handtryck i Mölndal.

Om 1900-talets bebyggelse – ute och inne under förra seklet
Under Carina Carlssons föreläsning får du lära dig om hur olika typer av miljöer sett ut och förändrats under 1900-talet, såväl interiört som exteriört. Du får tips om vad som är typiska kännetecken för olika tider, vad som gör att en miljö upplevs som autentisk, och var mer information kan inhämtas.

EL och Telefoni under 100 år
Henrik Nilsson kommer att berätta om installationer i olika miljöer, om hur strömmen leds vidare, till strömställare, uttag mm. Du får också lära dig mer om belysning och telefoni samt föremål från vedspisen till mikron. Dessutom kommer du att få veta vad som var pigans mardröm.

 

Innehåll söndagen den 5 december kl. 12.00 - ca 14.00

I antikaffären Le Village Antik kommer innehavaren Karl Ahlgren visa och prata om olika föremål från förra seklet.

Texten uppdateras, fler föreläsare kan tillkomma.

 

Föreläsare

Birgitta Martinius

Birgitta Martinius är konsthistoriker med inriktning på äldre konsthantverk, möbler och inredning, från 1600-tal fram till 1900-talets mitt.  Hon arbetar idag som intendent på Röhsska museet i Göteborg och har tidigare arbetat med föremålssamlingar och utställningar på Nordiska museet, Nationalmuseum och Mölndals stadsmuseum.

Ann-Charlott Strandberg

Ann-Charlott Strandberg är vd, byggnadsantikvarie och restaureringsarkitekt. Tillsammans med Henrik Strandberg driver hon sedan 2007 Lim & Handtryck i Mölndals Kvarnby. 

Carina Carlsson

Carina Carlsson är bebyggelseantikvarie och arbetar på kulturmiljöenheten, Förvaltningen för kulturutveckling. Hon intresserar sig framför allt för 1900-talets bebyggelse, särskilt boendemiljöer.

Foto: Paul Björkman

Henrik Nilsson

Henrik Nilsson arbetar som elektriker och teknisk förvaltare och har i hela sitt liv varit intresserad av tekniska prylar. Hans dröm var att  skapa ett eget museum, vilket blev verklighet 2016. Då föddes Vänföreningen Nilssons El & Teknikmuseum i Lerum, som är en mötesplats för teknikhistoria för gammal och ung. Där repareras och lagas det samt skapas verksamhet för barn.
Henrik undervisar också på Studieförbundet vuxenskolan i bland annat  ”El i gamla hus”.

Karl Ahlgren

Karl Ahlgren har studerat Konst- och Bildvetenskap, Etnologi samt Idé- och Lärdomshistoria på Göteborgs Universitet. Under 24 års tid har han drivit Le Village Antik på Nordhemsgatan i Göteborg. Affären har främst handlat med kulturhistoriska föremål men även sysslat med uthyrning av rekvisita till film, reklam och teater.

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
04 dec 2021
Till:
05 dec 2021
Tid

Lördag 4 december: Kl. 10.00- ca 16.00 Film i Väst, Kungsgatan 7, Göteborg

Söndag 5 december: Kl. 12.00-14.00 Le Village Antik, Nordhemsgatan 24, Göteborg

Aktivitet
Kurs/workshop
Föreläsare
Birgitta Martinius, Ann-Charlott Strandberg, Carina Carlsson, Henrik Nilsson, Karl Ahlgren
Målgrupp
Rekvisitörer, rekvisitaassistenter, scenografer, scenografiassistenter och attributörer inom film/tv-drama samt övriga intresserade i mån av plats
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Glöm inte att bifoga cv till ansökan samt skriva en motivering till varför du vill gå kursen. Kursen är kostnadsfri.
Språk
Svenska
Antal platser
20 st
Plats
4 december: Film i Väst/ 5 december: Le Village Antik
4 december: Kungsgatan 7/ 5 december: Nordhemsgatan 24
Göteborg
Ansök senast
29 nov 2021

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.