fbpx Art and Business - - Kulturakademin
Om kursen
Praktisk info
Ansökan

Art and Business -

en webbkurs i konstnärlig utveckling, entreprenörskap, feedback och marknadsföring



Kulturakademin i samarbete med Business Region Göteborg, Förvaltningen för Kulturutveckling och Högskolan för scen och musik

Omdöme från tidigare deltagare: 
"Fantastiskt bra kurs! Helt rätt frågeställningar och teman för frilansande kulturarbetare! Kompetenta kursledare, så himla skönt att ha några veckor istället för det vanligaste: bara en dag...kontinuitet! Väldigt bra att kombinera både konstnärligt och företagande."

 

Kursbeskrivning

Art and Business är en satsning för att öka kunskapen om företagande hos kreatörer och konstnärer i Västra Götaland. Syftet med denna skräddarsydda fördjupning är att stärka dig som varit verksam ett par år och känner att du behöver utvecklas vidare.
Kursen består av flera delar; entreprenörskap, konstnärlig utveckling genom att arbeta med feedback, hur du skapar en konstnärlig handlingsplan samt en masterclass i digital marknadsföring i sociala medier. 
Målet är att du efter kursens slut har undersökt hur du kan utvecklas konstnärligt samt tillskansat dig verktyg som gör att du ännu bättre förstår de delar som ingår i konstnärligt företagande och entreprenörskap. 
Alla delar sker online via förinspelade föreläsningar samt workshops och Q&A över Zoom.


Entreprenörskap

Detta delmoment i grundläggande entreprenörskap är baserat på exempel tagna från verkligheten. Kursledaren går igenom verktyg som är nödvändiga när du tar en produkt eller tjänst till marknaden (värdekedjan) och när du bygger upp din verksamhet (företaget).
I kursmomentet Entreprenörskap ingår förinspelade föreläsningar och workshops över Zoom samt individuell coaching som bokas separat med kursledaren. Ledare: Claes Boman

Datum och tid:

  • 10 mars kl. 10.00-12.00 workshop över Zoom
  • 17 mars kl. 10.00-12.00 workshop över Zoom
  • 24 mars kl. 10.00-12.00 workshop över Zoom
  • 31 mars kl. 10.00-12.00 workshop över Zoom


Critical Response Process

Välkommen till Liz Lerman´s feedbackmetod Critical Response Process. En modell som ger konstnären/aktören en aktiv roll i processen och därmed inflytande över vad som ska beröras i samtalet. Modellen erbjuder tydliga verktyg för hur man kan prata om konst, kreativa processer och lärande samt etablerar en dialog baserad på ömsesidig respekt och förtroende.
Syftet med metoden är ett stödjande och förhöjt lärande för ALLA inblandade via nyckelbegrepp som: ökad receptivitet, medvetandehöjande, ägande, effektiva frågor, fördjupat lyssnande, pluralism, verbalisera och samtala om konst på ett nytt sätt.
Bästa möjliga resultat efter en feedbackomgång, säger Liz Lerman, är när den som fått feedback längtar efter att få gå tillbaka för att fortsätta att arbeta. Läs mer här: https://lizlerman.com/critical-response-process/
Det här kursmomentet består av en förinspelad föreläsning samt Zoom-workshops, både i hel- och halvgrupp. Ledare: Jonas Simonson

Datum och tid:

  • 26 februari kl. 09.00-12.00 workshop över Zoom
  • 8 mars kl. 13.00-16.00 workshop över Zoom med grupp 1
  • 9 mars kl. 13.00-16.00 workshop över Zoom med grupp 2


Skapa din konstnärliga handlingsplan 

Något skaver. Det börjar alltid där. Oavsett om det handlar om att vi är otillfredsställda i våra liv,att vår konst inte bär oss ekonomiskt, att vi känner oss pressade, vi upplever att vi är motarbetade, att behovet av att vara produktiv stryper kreativiteten eller att vi inte slår igenom.
När det skaver är det dags att stanna upp och möta sig själv. Skavet är vårt inre varningssystem som viskar att vi har gått vilse och att vi behöver hitta tillbaka till vår egen väg. I den här workshopen kommer vi att gå tillbaka till grunden, din dröm och vision, för att därifrån sätta personliga mål. Vi kommer se på vad som hindrar dig från att nå dina mål. Utifrån det bygger vi din handlingsplan så att när du lämnar workshopen är redo att ta de första stegen mot en mer hållbar framtid. Följande moment ingår: Inventering och Mission, Vision och vad står i din väg, Hitta din unika väg och sätta mål, Skapa en konstnärlig handlingsplan, Hållbart konstnärskap/Hållbart företagande.
Den här delen av kursen sker endast över Zoom och har inga inga förinspelade föreläsningar. Ett enskilt samtal per deltagare ingår efter kursens slut, som bokas separat med kursledaren. Ledare: Johanna Ginstmark

Datum och tid:

  • 22 februari kl. 13.00-15.30 workshop över Zoom i helgrupp
  • 26 februari kl. 13.00-15.00 Q&A över Zoom i halvgrupp
  • 1 mars kl. 13.00-15.30 workshop över Zoom i helgrupp
  • 3 mars kl. 13.00-15.30 workshop över Zoom i helgrupp
  • 5 mars kl. 13.00-15.00 Q&A över Zoom i halvgrupp
  • 15 mars kl. 13.00-15.30 workshop över Zoom i helgrupp
  • 19 mars kl. 13.00-15.00 Q&A över Zoom i halvgrupp
  • 22 mars kl. 13.00-15.30 workshop över Zoom i helgrupp


Digital marknadsföring för kreatörer
Välkommen till denna masterclass, där du kommer få en strategisk överblick över sociala medier och det digitala landskapet för dig som kreativ företagare. 

I masterclass ingår följande:
- Trender 2021 inom sociala medier och digital marknadsföring 
- Vilka plattformar som är bäst för dig och ditt företag
- Vad du ska tänka på för att planera, skapa, posta och dela ditt innehåll
- Hur du omvandlar följare till betalande kunder
- Fällor att undvika 
- Bra digitala verktyg att använda 
- Hur du mäter och analyserar din marknadsföring
- Tre enkla sätt att öka din synlighet 
- Hitta din bästa väg för kommunikation utifrån dina naturliga talanger 
- Produktivitet; hur du får mer gjort på mindre tid

I samband med masterclass kommer tillfälle också ges att svara på frågor. En fråga till dig som deltagare att fundera på inför masterclass:
Vad är din största utmaning med sociala medier och digital marknadsföring? 
Föreläsare: Sofie Marin

Datum och tid:

  • 26 mars kl. 09.00-12.00  masterclass över Zoom

Kursledare

Johanna Ginstmark

Johanna Ginstmark arbetar som manusförfattare och manuskonsult inom film- och tv-branschen. Med sin podcast Framgångar och Motgångar vill hon öppna klimatet i den svenska film- och tv-branschen genom att prata om vad det egentligen innebär att arbeta som kreatör i branschen. Personlig utveckling ligger Johanna varmt om hjärtat och hon har hållit workshops i ämnet sen 2016.

Jonas Simonson

Jonas Simonson är professor i musikalsik gestaltning på Högskolan för scen och musik. Sedan 2001 har han arbetat främst på världsmusikprogrammet där han tills nyligen var programansvarig. Han är engagerad i att utveckla olika feedbackmetoder och använder flitigt Critical Response Process i sin undervisning. Jonas arbetar också som frilansande musiker. Han är en av Sveriges mest innovativa flöjtister inom folk- och världsmusik. Han har turnerat runt världen med sin musik och har som artist haft stor inverkan på den nyskapande svenska folkmusikscenen. Jonas spelar i Groupa, Zephyr, Tuultenpesä och Jormin/ Nelson/Simonson, och har tidigare spelat med bl.a. Den Fule, Bäsk, Kapell Frisell, Crane Dance Trio och Sångensemblen Amanda.

Claes Boman

Claes Boman är från början ingenjör men har arbetat med affärsutveckling inom KKN (kulturella och kreativa näringar) under många år. Han startade bland annat Transit på Konstfack och har regelbundet föreläst på konsthögskolor i Norden. Claes har även arbetat med platsutveckling med fokus på kultur. Idag arbetar han med utbildning och digitalisering.

Gästföreläsare: Sofie Marin

Sofie Marin är grundare/vd för produktions- och kommunikationsföretaget From Sweden Productions samt nystartade företaget Arts Dynamics™ som erbjuder skräddarsydd utbildning, coaching och mentorskap för yrkesverksamma inom KKN; från start up till scaleup, teams och organisationer. Målet är att hjälpa en miljon kulturentreprenörer världen över att kunna leva på sin konst till 2030. Sofies specialitet är att hjälpa kulturella, kreativa och idéburna verksamheter gå från idé till handling, samt integrera digitalisering och framtidstrender för tillväxt och större möjlighet för påverkan. 
www.artsdynamics.com, www.fromswedenproductions.com 

Dela:
Skriv ut
Datum
Från:
22 feb 2021
Till:
31 mar 2021
Aktivitet
Webbkurs
Kursledare
Johanna Ginstmark, Jonas Simonson, Claes Boman, Sofie Marin
Målgrupp
Professionella utövare inom kulturella och kreativa näringar* verksamma i Västra Götaland. Vi ser med fördel att det är en bredd av kreatörer och konstnärliga utövare, dels för att stimulera mötet men också det gemensamma lärandet. * Scenkonst, musik, design, arkitektur, mode, konst, konsthantverk, foto, film, kommunikation/reklam, måltid, kulturarv, spel.
Förkunskaper
Att du motsvarar våra antagningskriterier. Läs mer
Övrigt
Till ansökan ska CV bifogas samt en motivering till varför just du vill gå. Motiveringen kan vara avgörande vid uttagningen. Urvalet sker veckan efter sista ansökningsdag.
Språk
Svenska
Antal platser
20 st
Plats
Online

Ansök senast
07 feb 2021

Kulturakademins aktiviteter är i de flesta fall kostnadsfria och bedrivs med stöd från Kulturnämnden och Miljö- och regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen samt Region Halland.

Ansökan är stängd

Sista ansökningsdatum har passerat.